Leuven Noord: Fiets- en autotunnel Kessel-Losesteenweg

Regio
Gemeente
Weg
Datum April 2020- april 2021

Update 20/01/2020: Vanaf begin april start Wegen en Verkeer met de aanleg van de fiets-en autotunnel onder de E314, in het verlengde van de Kessel-Losesteenweg. De aanleg zal ongeveer één jaar duren. De tunnel wordt aangelegd in twee fasen. In een eerste fase wordt er gewerkt op de weghelft richting Brussel. Tijdens de tweede fase is de weghelft voor het verkeer richting Lummen aan de beurt. De werken gebeuren gelijktijdig met de werkzaamheden aan de renovatie en verbreding van het viaduct van Wilsele, enkele honderden meters verderop.
Omwille van deze werken zal er gedurende een jaar ernstige verkeershinder zijn voor het verkeer op de E314. Over een afstand van ongeveer 2,5 kilometer zal het verkeer over versmalde rijstroken worden geleid. Volgens onze prognoses zullen de wachtrijen op de E314 aanzienlijk langer zijn dan tijdens de normale avondspits. Tijdens de werken blijft de afrit komende van Brussel steeds open. De oprit in de rijrichting van Lummen en de oprit richting Brussel zal gedurende de volledige duur van de werken afgesloten worden. De afrit komende van Lummen zal gedurende een half jaar afgesloten worden. Het afsluiten van een oprit of een afrit gaat altijd met veel hinder gepaard. Dat bleek in 2017 - in de eerste fase van de werken - al, toen we de weghelft in de rijrichting van Brussel aanpakten. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer bouwt vanaf 2020 een fiets- en autotunnel onder de snelweg E314, in het verlengde van de Kessel-Losesteenweg. De aanleg van de fiets- en autotunnel maakt deel uit van 'Leuven Noord', een reeks van elf infrastructuurprojecten ten noorden van Leuven tussen 2018 en 2023. 

Vuntcomplex: nood aan een veilige fietsroute

Fietsen tussen Wilsele en Kessel-Lo is vandaag niet evident. Het verouderde fietspad ligt vlak naast een belangrijke verbindingsweg (het Vuntcomplex, ook gekend als de “Limburglaan”. Als fietser kruis je er de drukke op- en afritten van de E314. Ook aan de carpoolparking rijden heel wat auto’s in- en uit, vooral tijdens de ochtend- en avondspits.

​ 

 

Nieuwe fiets- en autotunnel tussen Kessel-Losesteenweg en Langeveld

Een gloednieuwe fiets- en autotunnel maakt de verkeerssituatie voor fietsers een stuk veiliger. Voortaan trap je vanaf de gewestweg Vuntcomplex naar de Wilselsesteenweg. Langs daar leidt de nieuwe fietstunnel je onder de E314 door en sluit je aan op de Aarschotsesteenweg (N19), zonder de op- en afritten van de E314 te kruisen. Na de aanleg van de fiets- en autotunnel verdwijnt het oude fietspad aan het Vuntcomplex helemaal. Het fietspad wordt weggehaald samen met de werken aan het laatste deel van de  nieuwe spitsstrook op de E314 tussen Herent en Aarschot. 

 

   

 

Bouw tunnel in twee fasen

Om de nieuwe fietstunnel te installeren terwijl het verkeer op de E314 kan blijven rijden graven we weghelft-per-weghelft de E314 uit en bouwen de tunnelkoker ter plaatse. Na de bouw van de koker leggen we de snelweg bovenop de tunnel opnieuw aan met een nieuwe fundering en lagen asfalt. Die werken gebeuren in twee fasen die elk ongeveer een half jaar duren.

  • Tijdens fase 1 werken we op de kant waar het verkeer richting Brussel rijdt. 
  • Tijdens fase 2 is de weghelft voor het verkeer richting Lummen aan de beurt.

Impact op de E314

Tijdens de werken aan de bovenkant van het viaduct richting Lummen, installeren we aan de kant waar het verkeer richting Brussel rijdt twee versmalde rijstroken in beide rijrichtingen. Dat zal vooral voor hinder zorgen tijdens de avondspits in de rijrichting van Lummen. Volgens onze prognoses zullen de wachtrijen op de E314 aanzienlijk langer zijn dan tijdens de normale avondspits. Hou hier rekening mee. 

Tijdens de werken worden er op- en afritten afgesloten van het complex Wilsele/Kessel/Lo. Het afsluiten van een oprit of een afrit gaat altijd met veel hinder gepaard. Dat bleek in 2017 - in de eerste fase van de werken - al, toen we de weghelft in de rijrichting van Brussel aanpakten. 

  • De afrit komende van Brussel blijft steeds open. 
  • De oprit richting Lummen zal gedurende een jaar afgesloten worden.
  • De oprit richting Brussel zal gedurende een jaar afgesloten worden. 
  • De afrit komende van Lummen zal gedurende een half jaar afgesloten worden.

Meer informatie op website 'Leuven Noord'

De aanleg van de fietstunnel maakt deel uit van 'Leuven Noord'. Dit is een reeks van elf infrastructuurprojecten tussen 2018 en 2023 ten noorden van Leuven, met name in de deelgemeenten Wilsele en Kessel-Lo. Met de realisatie van deze projecten wil Wegen en Verkeer de verkeersveiligheid verhogen en het verkeer op en rond de E314 vlotter laten verlopen. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Leuven Noord.