Overslaan en naar de inhoud gaan

Adviezen & vergunningen

Om aanvragen sneller te behandelen zetten we in op automatisering. Uw aanvraag komt onmiddellijk bij de juiste contactpersoon en alle noodzakelijke gegevens geeft u mee tijdens het invullen van het online formulier.

Naar het aanvraagformulier

Het digitale aanvraagformulier is geoptimaliseerd om te gebruiken met Google Chrome.

Wat kan u aanvragen via het webportaal?

  1. We leveren vergunningen af voor het gebruik van of aanpassingen aan het openbaar domein langs gewest- en autosnelwegen. Die vergunningen zijn enkel geldig als u  ook een vergunning van de gemeente krijgt en volgen het Vlaamse Retributiebesluit. Meer details voor uw aanvraag zetten we graag op een rijtje op de overzichtspagina. Het is interessant om deze pagina even door te nemen voor u aan de aanvraag in ons webportaal begint. Zo heeft u alle nodige documenten bij de hand om meteen de aanvraag volledig af te werken.
    Enkel innames voor een periode vanaf 24u moeten aangevraagd worden.
  2. Wij zijn een adviesinstantie bij het afleveren van een omgevingsvergunning. Wij adviseren over mobiliteit, bouw- en rooilijn,toegangen, publiciteit, de bouwvrije strook langs autosnelwegen ... Bij dat preadvies houden we rekening met de toekomstvisie op een gewest- of autosnelweg, lopende projecten of projecten in studiefase. Plant u de aanvraag van een omgevingsvergunning langs een gewestweg, autosnelweg of in een reservatiestrook? Dan kan u ons zeker om preadvies vragen. 
    Meer details voor uw aanvraag zetten we graag op een rijtje op de overzichtspagina.
  3. Inlichtingen over de verkoop van vastgoed of algemene inlichtingen over de bouw- en rooilijn. 
    Via het webportaal bezorgt u ons adresgegevens en de kadastrale gegevens.

Wat kan u niet aanvragen via het webportaal?

Hoe lang moet u wachten op uw vergunning of preadvies?

Hou naargelang de aard van de gewenste inname rekening met een (maximale) behandelingstermijn van 30 dagen.

Ik heb de vergunning of preadvies aangevraagd. Wat gebeurt er nu? 

De vergunning of het preadvies wordt behandeld door het betreffende wegendistrict. Bij vragen of wijzigingen in uw aanvraag kan u hen zelf rechtstreeks contacteren. Hun contactgegevens vind je via de gelinkte pagina hiervoor. Als er nog bijkomende vragen zijn, contacteren het betreffende district u via e-mail contacteren.

Hoe weet ik of mijn locatie langs een gewestweg ligt? 

Daarvoor kan u surfen naar www.geopunt.be of bekijk het meteen op de kaart hieronder door op de blauw lijnen te klikken en dan links bij 'beheerssegmenten' te kijken. Het inladen van de blauwe lijnen vraagt wat tijd, even geduld dus als u gebruik wil maken van de kaart.