Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting op- en afrittencomplex nr. 3 Wolvertem, kruispunten ‘Manke Vos’

Herinrichting op- en afrittencomplex nr. 3 Wolvertem, kruispunten ‘Manke Vos’

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

A12
N211

Wat en waarom?

Volledige herinrichting verkeersknooppunt 'Manke Vos' 

Het op- en afrittencomplex van de A12 in Wolvertem (Meise), in de streek bekend als ‘het kruispunt Manke Vos’ (naar het vroegere horeca-etablissement), is een van de drukste verkeersknooppunten van de regio. In de loop der jaren zijn er aanpassingen doorgevoerd om de verkeerssituatie veiliger te maken en om het verkeer wat vlotter te laten rijden. Wegen en Verkeer plant nu een volledige herinrichting van het knooppunt. De verkeerssituatie wordt veiliger en het verkeer zal na de herinrichting vlotter alle richtingen uit kunnen rijden. 

In de huidige toestand moeten automobilisten die vanuit Merchtem komen en de A12 in de richting van Brussel willen nemen, links voorsorteren en de Stationsstraat kruisen. In de ochtendspits zorgt dat voor veel file. Na de herinrichting zullen die bestuurders rechtdoor kunnen rijden om dan rechts een nieuwe oprit naar de A12 te nemen. Dat zal aanzienlijk vlotter verlopen. 

Historiek

In 2010 werd in de Stationsstraat een systeem van enkelrichtingsverkeer ingevoerd. Sindsdien kan je de straat niet meer niet inrijden vanuit Grimbergen/Vilvoorde (richting Merchtem). De kruispunten werden ook veiliger ingericht en de riolering werd volledig heraangelegd. In 2021 kregen de verkeerslichten aan Manke Vos nieuwe elektronische regelaars. Wegen en Verkeer plaatste ook op verschillende plaatsen meer detectielussen in het wegdek, zodat de regelaars van de verkeerslichten meer rekening houden met de actuele verkeerssituatie en zodat de mensen niet ‘voor niks’ voor het rood licht moeten wachten. 

De kruispunten worden ‘maximaal conflictvrij’. In de huidige toestand kruisen afslaande automobilisten nog overstekende voetgangers en fietsers op bepaalde plaatsen. De verkeerssituatie wordt zodanig aangepast, dat deze conflicten verdwijnen. Het is mogelijk dat er nog een of meerdere conflicten overblijven waar het niet anders kan. Daarom spreken we van ‘maximaal conflictvrij’.

Fietssnelweg 28 Boom-Brussel

De fietssnelweg F28 Boom-Brussel zal van Brussel tot in Boom lopen. Momenteel kan je al vlot van in Brussel tot in Wolvertem fietsen. Het laatste stuk langs de Strombeek-Beverselaan (N276) stopt echter ter hoogte van Manke Vos. Wegen en Verkeer zal op termijn ook het stuk van de fietssnelweg aanleggen van aan de afrit voor het verkeer vanuit Brussel, tot net voorbij de Vilvoordsesteenweg. 

De bedoeling is dat de F28 in de toekomst het op- en afrittencomplex ongelijkgronds de Vilvoordsesteenweg kruist. Deze ongelijkgrondse kruising zal deel uitmaken van een ander project. Zodra daar nieuws over is, zullen we dat melden op deze pagina. Het volgende stuk van de fietssnelweg, van net voorbij de Vilvoordsesteenweg tot in Londerzeel, maakt deel uit van een ander project van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Het Agentschap Wegen en Verkeer en De Werkvennootschap plannen momenteel een reeks andere projecten voor de A12

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Waar staan we nu?

Studie gestart begin 2023

Begin 2023 kreeg een consortium van studiebureaus en aannemers, via een openbare aanbesteding, de opdracht om een reeks bruggen in Vlaanderen te vernieuwen of te vervangen. Dat gebeurt met het investeringsprogramma ‘Overbruggen’. De brug van de A12 over de gewestweg N211 in Wolvertem maakt deel uit van dit programma. Momenteel is er nog geen informatie over wanneer het ontwerp voor Manke Vos en de brug van de A12 in Wolvertem klaar zal zijn. Zodra er meer nieuws is, zal Wegen en verkeer dat melden op deze pagina.

 

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier