Overslaan en naar de inhoud gaan

Ecoduct over A12 aan Neromhof

Ecoduct over A12 aan Neromhof

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

A12

Wat en waarom?

Cruciale verbinding tussen kostbare natuur

Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos plannen de aanleg van een ecoduct over de A12 in Meise. Deze brug wordt een cruciale verbinding tussen kostbare natuur aan de oost- en westkant van de snelweg. Op bovenlokale schaal verbindt het de Natura 2000 gebieden Buggenhoutbos en Kravaalbos in het westen en ’s Gravenbos en Bos van Aa in het oosten. Op lokaal niveau maakt de brug een verbinding tussen kleinere natuurkernen zoals de Wolvertemse Beemden, het Leefdaalbos, het Neromhof en de Birrebeekvallei met het Velaertbos.

Oversteekplaats voor dieren, fietsers en voetgangers

Een concreet ontwerp is er nog niet. De locatie en het concept van het ecoduct liggen wel al vast. In overleg met de gemeente is gekozen voor een locatie aan het Neromhof, niet ver van het Poorthuis. Het wordt een veilige oversteekplaats voor dieren zoals voor reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren. Op het ecoduct komt ook een fiets- en voetpad.

Tussen de Verbindingsweg en de Londerzeelsesteenweg, een afstand van 4 kilometer, kan je vandaag nergens de A12 oversteken. Met dit ecoduct komt er een extra oversteekmogelijkheid, een grote verbetering voor het fietsverkeer in de Vlaamse rand.

Het Agentschap Wegen en Verkeer en De Werkvennootschap plannen momenteel een reeks andere projecten voor de A12

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Waar staan we nu?

Nog geen concrete timing

Een concrete timing voor dit project is er op dit moment nog niet. De betrokken partijen zijn op dit moment bezig met het afbakenen van de scope en met de administratieve voorbereiding van het project. De uitvoering wordt meegenomen met de omvorming van de A12 tot autosnelweg. Zodra we meer weten, leest u dat hier.

Projecten tegen versnippering

Dit project maakt deel uit van het Vlaams Actieprogramma voor Ecologische Ontsnippering (VAPEO). Met dit programma investeert de Vlaamse overheid in ontsnipperingsprojecten in Vlaanderen. Zo verbinden we waardevolle natuurgebieden die gescheiden zijn door drukke wegen of andere barrières. Meer weten over VAPEO? Lees meer op deze pagina.

Meer weten?

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier