Dubbelrichtingsfietspad Brasschaatsteenweg verhoogt veiligheid actieve weggebruikers
Algemeen Overzicht
De gemeente Kalmthout onderzoekt in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Aquafin en Pidpa de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad langs de Brasschaatsteenweg (N117), van de Heikantstraat tot en met het kruispunt met de Franseweg. Dat kruispunt wordt ook veiliger gemaakt. Waterbeheerders Aquafin en Pidpa voeren ingrepen uit aan de riolering en de waterhuishouding.
Wat en waarom?
Veiliger fietsen langs de Brasschaatsteenweg
Vandaag liggen er geen fietspaden langs de Brasschaatsteenweg. Om de veiligheid van de actieve weggebruiker te verhogen, legt de gemeente Kalmthout in samenwerking met AWV een dubbelrichtingsfietspad aan van drie meter breed, langs de zijde van de KMO-zone Bosduin richting Brasschaat. De projectzone strekt zich uit over een afstand van 1,2 kilometer en bevindt zich tussen de rotonde aan de Heikantstraat tot en met het kruispunt met de Franseweg.
Het fietspad wordt achter de gracht aangelegd, gescheiden van de rijbaan. Ter hoogte van het kruispunt met de Franseweg en de rotonde aan de Heikantstraat komen veilige fietsoversteekplaatsen. Op het kruispunt voeren we ook nog enkele andere aanpassingen uit die de fietsveiligheid verhogen. Er passeert daar namelijk veel schoolgaande jeugd uit Kalmthout en Wuustwezel. We zorgen bijvoorbeeld voor een slimme en volledig conflictvrije lichtenregeling.
Steden en gemeenten brachten de voorbije jaren knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen in kaart. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verbetert op deze locaties in heel Vlaanderen de veiligheid en het comfort voor fietsers en voetgangers. We doen dat door de zichtbaarheid te verbeteren, obstakels weg te nemen of lichtenregelingen aan te passen. Zo wordt het veiliger en comfortabeler stappen en fietsen naar school.
Riolering krijgt gescheiden stelsel
Waterbeheerders Aquafin en Pidpa nemen de riolering onder handen. Die kan vandaag bij hevige regenval het regenwater niet volledig verwerken, waardoor delen van de KMO-zone Bosduin onder water komen te staan. De bestaande riolering wordt vervangen door een gescheiden stelsel zodat afval- en regenwater gescheiden kunnen afvloeien.
Timing en impact?
Gemeente Kalmthout bouwheer van het project
De gemeente Kalmthout leidt de studie. De omgevingsvergunning werd eind 2024 ingediend. Om het project te kunnen realiseren, zijn beperkte grondverwervingen nodig. Het gaat over innames van voortuinstroken. De betrokken handelaars en bewoners worden daarover tijdig geïnformeerd. De uitvoering van het project is ten vroegste voor begin 2026. Meer info vindt u via de website van de gemeente Kalmthout.