Overslaan en naar de inhoud gaan

K-R8: verbeteren van de leefbaarheid in de omgeving van Hoog Kortrijk en Kortrijk-Oost

K-R8: verbeteren van de leefbaarheid in de omgeving van Hoog Kortrijk en Kortrijk-Oost

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Weg

R8
E17

Wat en waarom?

Wat is K-R8? 

De Vlaamse Overheid voert samen met lokale en provinciale besturen en de intercommunale Leiedal onderzoek naar de mogelijkheden om de ruime K-R8 omgeving te verbeteren in het kader van de mobiliteit en leefbaarheid op en rond de ring van Kortrijk

In juli 2019 startte de toenmalige Vlaamse regering een traject op om de leefbaarheid in de twee stadsdelen te verbeteren met de volgende doelstellingen:

  • Het multimodaal bereikbaar maken van Hoog Kortrijk en Kortrijk-Oost 
  • Het evalueren en mogelijks heroriënteren of beperken van de ruimtelijke ontwikkelingen in het plangebied 
  • Het realiseren van een verbindende groenstructuur doorheen het plangebied
  • Het realiseren van een vlotter verkeer in Kortrijk-Zuid en Kortrijk-Oost

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.

Timing en impact?

Waar staan we nu? 

Na een publieke raadpleging van de oorspronkelijke startnota op het einde van 2019 werden verfijningen aangebracht aan de startnota die de leefbaarheid in de omgeving van Kortrijk-Oost en Hoog Kortrijk nog meer moeten verbeteren

Verfijnde startnota

In de verfijnde startnota wordt extra ingezet op bepaalde leefbaarheidsaspecten, zoals alternatieve vervoersmiddelen, manieren om minder te verharden in het kader van de Blue Deal en het verhogen van het aantal bestaande groenstructuren. Met de verfijning van de startnota is op basis van de verder uitgewerkte plandoelstellingen een kleiner gebied uitgetekend in de omgeving van Hoog Kortrijk en Kortrijk-Oost, waardoor het plangebied beperkt wordt tot delen van het grondgebied van Harelbeke, Kortrijk en Zwevegem.

Raadpleeg de website van K-R8 voor meer info over de verfijnde startnota van het GRUP ‘K-R8 - Verbeteren van de leefbaarheid in de omgeving van Hoog Kortrijk en Kortrijk-Oost’.

Publieke raadpleging 

Van 30 maart tot en met 28 mei 2021 organiseerde het Departement Omgeving van Vlaams minister Zuhal Demir een publieke raadpleging van deze verfijnde startnota om alle toekomstmogelijkheden voor te leggen aan de buurtbewoners. Tijdens deze inspraakperiode werden drie webinars georganiseerd waarbij de verfijnde startnota werd toegelicht en er vragen konden worden gesteld.

Naast het organiseren van de webinars wordt ook advies gevraagd aan SARO, MORA en Minaraad, de gemeenten Harelbeke, Kortrijk en Zwevegem, de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse adviesinstanties.

Bekijk hier de ingesproken presentatie van de webinars en het verslag van het Departement Omgeving over de input uit de webinars.