Leuven Noord: Hertracering en vernieuwing van de Aarschotsesteenweg (N19)

Regio
Gemeente
Weg
Datum Vernieuwen fietspad - maart 2020

UPDATE 18/03/20: Deze werf is stopgezet/uitgesteld tot nader order. Zodra er een nieuwe startdatum is, zal deze gecommuniceerd worden.

UPDATE 21/02/2020: Op maandag 2 maart start Wegen en Verkeer met werken op de Aarschotsesteenweg, tussen het viaduct en het kruispunt met het Vuntcomplex. Omwille van deze werken wordt de Aarschotsesteenweg een maand lang worden afgesloten voor het autoverkeer in de richting van Leuven. Auto's worden omgeleid via het Vuntcomplex en de Eénmeilaan naar de Ring (R23). Het verkeer richting Aarschot kan wel gewoon gebruik maken van de Aarschotsesteenweg. Voor fietsers en voetgangers blijft de Aarschotsesteenweg steeds in beide richtingen toegankelijk. Het einde van deze werken is voorzien voor eind maart. 
Daarna sluit Wegen en Verkeer in april 2020 gedurende twee weekends de Aarschotsesteenweg volledig af voor verkeer. In het weekend van 3-4-5 april wordt de verharding volledig vernieuwd langs de Aarschotsesteenweg en het Vuntcomplex tot aan de brug over de spoorweg. In het weekend van 18-19 worden de nieuwe brugliggers van het viaduct geplaatst. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt van april 2019 tot april 2020 aan een grondige make-over van de Aarschotsesteenweg (N19). Dit project maakt deel uit van 'Leuven Noord', een reeks van elf infrastructuurprojecten ten noorden van Leuven tussen 2018 en 2023. 


Vernieuwing Aarschotsesteenweg gebeurt in maart 2020

Op vrijdag 20 december is de hertracering van de Aarschotsesteenweg afgerond en is de weg opnieuw open voor verkeer. De gewestweg loopt nu niet langer onder de Duitse Brug, maar onder een andere spoorwegbrug. Naast de hertracering plande Wegen en Verkeer ook de fietspaden en toplaag van de Aarschotsesteenweg te vernieuwen, tussen de Duitse Brug en het kruispunt met Vuntcomplex. Omwille van werken van De Watergroep in dit gedeelte van de Aarschotsesteenweg zullen de werken van Wegen en Verkeer langer duren dan gepland. Wegen en Verkeer plant de ingrepen in maart 2020 en is genoodzaakt de Aarschotsesteenweg gedurende één maand opnieuw af te sluiten in de richting van Leuven. 

Verkeershinder in maart en april 2020

Maart 2020: Aarschotsesteenweg afgesloten in de richting van Leuven 

De vernieuwing van de fietspaden gebeurt in twee fasen. In een eerste fase (van begin maart tot midden maart) wordt het fietspad in de richting van Leuven vernieuwd. Daarna (van midden maart tot eind maart) is het fietspad richting Aarschot aan de beurt.

Verkeershinder

 • Autoverkeer
  • Tijdens beide fases wordt de Aarschotsesteenweg afgesloten voor het autoverkeer richting Leuven. 
  • Het verkeer richting Leuven wordt een maand lang omgeleid via het Vuntcomplex en afrit Herent van de E314. 
  • Het verkeer richting Aarschot blijft de weg wel steeds toegankelijk.
 • Fietsers en voetgangers
  • Fietsers en voetgangers kunnen wel in beide richtingen gebruik blijven maken van de Aarschotsesteenweg. Voor hen wordt een afgescheiden zone van minstens 2 meter breed voorzien langs de werfzone. 
 • Parkeren en toegankelijkheid
  • Tijdens de werken zijn de opritten van de woningen aan de kant waar er gewerkt wordt tijdelijk niet bereikbaar met de wagen. Wel zorgen we voor 'bruggetjes' waarlangs de woningen altijd te voet bereikbaar zijn.
 • Busverkeer

  • Tijdens de werken volgen de bussen van De Lijn van lijnen 333, 334, 335, 512, 513 en 630 een omleiding richting Leuven. De bussen richting Aarschot volgen wel de gebruikelijke route.

   • Niet-bediende haltes richting Leuven: 'O.L.V.Middelareskerk', 'Vaartvest', 'Dijledreef', 'Zwaaikom',  'Ecowerf', 'Viadukt A2'

   • Vervanghaltes richting Leuven: 'Kesselsteinplein', 'Kesselbergplein', 'Eenmeilaan', 'De Becker Remyplein'

 

Weekend van 3, 4 & 5 april: Aarschotsesteenweg en Vuntcomplex volledig afgesloten

In april sluit Wegen en Verkeer de Aarschotsesteenweg ter hoogte van het viaduct gedurende twee weekends volledig af voor het verkeer. In het weekend van vrijdagavond 3 april tot en met zondagavond 5 april wordt Aarschotsesteenweg, inclusief het kruispunt met het Vuntcomplex en het Vuntcomplex tot aan de spoorwegbrug afgesloten. Tijdens dit weekend wordt de asfaltverharding volledig vernieuwd. Voor het verkeer komende van de Eénmeilaan zal er steeds één rijstrook in de rijrichting van Aarschot toegankelijk blijven. 

Verkeershinder

 • Fietsers en voetgangers kunnen langs de werfzone in beide richtingen.
 • Autoverkeer wordt omgeleid via de E314.
  • ​Het verkeer ten zuiden van de afsluiting wordt omgeleid naar het op-en afrittencomplex van Leuven (nr. 15) via de Aarschotsesteenweg (N19), de ring rond Leuven (R23) en de Koning Boudewijnlaan (N264).
  • Het verkeer ten noorden van de afsluiting wordt omgeleid naar het op- en afrittencomplex van Holsbeek (nr.21) via de Aarschotsesteenweg (N19) en de Steenweg op Holsbeek (N229).

 

Weekend van 18 & 19 april: Aarschotsesteenweg volledig afgesloten

In het weekend van 18 & 19 april plaatst Wegen en Verkeer vanop de Aarschotsesteenweg nieuwe brugliggers voor het viaduct. De pijlers werden vorig jaar gebouwd. Hierop worden de nieuwe brugliggers geplaatst. Om dit te doen, moeten op de Aarschotsesteenweg grote hijskranen geïnstalleerd worden. Daarom moet de Aarschotsesteenweg ook in het weekend van 18 & 19 april volledig afgesloten worden. 

Verkeershinder

 • Fietsers en voetgangers kunnen langs de werfzone in beide richtingen.
 • Autoverkeer wordt omgeleid via de E314.
  • ​Het verkeer ten zuiden van de afsluiting wordt omgeleid naar het op-en afrittencomplex van Leuven (nr. 15) via de Aarschotsesteenweg (N19), de ring rond Leuven (R23) en de Koning Boudewijnlaan (N264). 
  • Het verkeer ten noorden van de afsluiting wordt omgeleid naar het op- en afrittencomplex van Holsbeek (nr.21) via de Aarschotsesteenweg (N19) en de Steenweg op Holsbeek (N229).

 


Hertracering van Aarschotsesteenweg (afgerond sinds eind 2019)

Ondanks de voorsignalisatie op de E314 en de waarschuwingsborden rijden vrachtwagens zich frequent vast onder de Duitse Brug. De oplossing? Het deel van de Aarschotsesteenweg (N19) tussen het kruispunt met de Kolonel Begaultlaan en de bushalte ‘Viaduct A2’ verleggen naar de nieuwe spoorwegbrug (die staat er sinds 2013, maar is nog niet in gebruik). Het grondniveau is hier namelijk lager, zodat er meer ruimte is voor hoge voertuigen om te passeren.

Huidige Aarschotsesteenweg onder Duitse brug wordt fietsverbinding

De huidige Aarschotsesteenweg tussen het kruispunt met de Kolonel Begaultlaan en de bushalte ‘Viaduct A2’ krijgt een nieuwe bestemming. We vormen dit deel om tot een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad. Dat nieuwe fietspad loopt onder de Duitse Brug door en sluit aan op het bestaande fietspad langs de Kolonel Begaultlaan. Zo rijden ook zachte weggebruikers voortaan veiliger en aangenamer langs de Aarschotsesteenweg.

Fietsverbinding Duitse Brug

 
Meer informatie op website 'Leuven Noord'

De hertracering van de Aarschotsesteenweg maakt deel uit van 'Leuven Noord'. Dit is een reeks van elf infrastructuurprojecten tussen 2018 en 2023 ten noorden van Leuven, met name in de deelgemeenten Wilsele en Kessel-Lo. Met de realisatie van deze projecten wil Wegen en Verkeer de verkeersveiligheid verhogen en het verkeer op en rond de E314 vlotter laten verlopen.

Meer informatie over de projecten vindt u op de website van Leuven Noord.