R4: structureel onderhoud tussen Melle en Merelbeke

Regio
Gemeente
Weg
Datum Vanaf 9 maart tot april 2020

Update 31/03: Van 3 april tot 10 april breiden we de werfzone uit met een stuk van de R4-binnering richting Eeklo. Het verkeer vanuit Gent-Zeehaven naar de R4 richting Eeklo rijdt vanaf dan ook om (via de E40, de E17 (afrit UZ) en de R4).  Voor de omleidingsplannen klik hier.

Op maandag 9 maart 2020 is het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met ingrijpende onderhoudswerken op de R4 tussen Melle en Merelbeke. De werken gebeuren in twee grote fasen. Er wordt 1 rijrichting per jaar aangepakt en dat zal telkens 1 maand duren. Dit jaar, vanaf 9 maart 2020, werkt de aannemer op R4 richting Gent-Zeehaven vanaf de afrit E40 tot aan de brug boven de Brusselsesteenweg (N9) in Melle. Het wegdek wordt volledig vernieuwd tot op de fundering. Er komt een nieuwe stillere asfaltverharding. Naast een nieuw wegdek komen er nieuwe greppels en nieuwe vangrails. Volgend jaar gebeurt hetzelfde op de andere rijrichting. 

Timing

Twee jaar gedurende één maand:

  • 9 maart 2020- 17 april 2020 : R4 tussen Merelbeke en Melle (rijrichting Gent-Zeehaven)
  • voorjaar 2021: R4 tussen Melle en Merelbeke (rijrichting E40) 

Wat houden de werken in?

Dit jaar, vanaf 9 maart 2020, werkt de aannemer op R4 richting Gent-Zeehaven van de afrit van de E40 tot aan de brug boven de Brusselsesteenweg (N9) in Melle.  Het wegdek wordt volledig vernieuwd tot op de fundering. Er komt een nieuwe stillere asfaltverharding. Naast een nieuw wegdek komen er nieuwe greppels en nieuwe vangrails. Het leeuwendeel van de werken speelt zich af op de R4 richting Zelzate tussen Merelbeke en Melle (gele werfzone). Gedurende één week zal er ook gewerkt worden op de R4-binnenring (blauwe werfzone).

 

Fasering werken in 2020 

Van 9 maart tot 17 april 2020

De R4 richting Gent-Zeehaven tussen Merelbeke (E40) en Melle (N9) is dicht. Dit betekent dat de E40 (in beide richtingen) afrijden aan knooppunt Merelbeke (E40/R4) niet mogelijk zal zijn. De afrit 'Merelbeke' van de E40 richting Brussel (naar het rondpunt aan de diergeneeskunde) blijft wel open. Ook oprijden naar de R4 in Melle is mogelijk. Voor de veiligheid geldt er op de snelwegen aan de verkeersknooppunten een snelheidsbeperking van 90km/u. 

Omleiding voor verkeer van de E40 vanuit Brussel met bestemming R4-binnenring richting Eeklo

 

 

Omleiding voor verkeer van de E40 vanuit Brussel met bestemming R4-binnenring richting Merelbeke en Zwijnaarde

 

Omleiding voor verkeer van de E40 vanuit Oostende met bestemming R4 (Laarne, Melle, Merelbeke)

 

Omleiding voor verkeer van de E17 vanuit Kortrijk met bestemming R4 (Laarne, Melle, Merelbeke)

Uitbreiding werfzone van 3 april tot 10 april

UPDATE 31/03: Vanaf 3 april, voor de ochtendspits, breidt de werfzone uit. Er wordt vanaf dan ook gewerkt op de R4-binnenring richting Eeklo, van de huidige werkzone tot aan de brug in de Fraterstraat. Voor het verkeer vanuit Gent-Zeehaven/Zelzate gaat de aansluiting naar de R4-binnenring (richting Eeklo) dicht.

De aannemer werkt op de R4-binnenring tot de brug in de Fraterstraat (zie blauw op faseringskaart). De aansluiting naar de R4-binnenring (richting Eeklo) gaat dicht. Deze fase zal extra hinder met zich meebrengen aangezien de R4-binnenring dan niet bereikbaar is. Vanuit Gent-Zeehaven rij je om via de E40, de E17, de afrit UZ-Gent, de Ottergemsesteenweg Zuid naar de R4 (beide richtingen).

Omleiding voor verkeer van de R4 vanuit Gent-Zeehaven met bestemming R4-binnenring