Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervanging bruggen over E40 in Drongen

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

E40

Wat en waarom?

Waarom zijn de werken nodig?

De bruggen van de Kloosterstraat en de Deinsesteenweg (N466) over de E40 dateren allebei van de jaren ’50. Ze zijn in zeer slechte staat. Het Agentschap Wegen en Verkeer, dat deze bruggen over de snelweg beheert, besliste daarom dat de verouderde bruggen volledig moeten worden afgebroken en vervangen door nieuwe bruggen. 

Klik op afbeelding om te vergroten

Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Complex Drongen beschrijft de herinrichting van het op- en afrittencomplex Drongen (nr. 13) en de reorganisatie van de wegen die aansluiten op het complex. De bruggen van de Deinsesteenweg (N466), Kloosterstraat en de Ernest Solvynsdreef zitten mee in dit GRUP. Dit betekent dat het GRUP bepaalt wat de functie van deze bruggen wordt en welke bestemming ze krijgen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een bestemming krijgen als fiets- en voetgangersbrug. Het is belangrijk te benadrukken dat de huidige werken geen voorafname zijn op de keuzes binnen dit GRUP-proces. De vervanging van de bruggen is een veiligheidsnoodzaak waar niet langer mee kan gewacht worden. Als later in het kader van de herinrichting van het complex blijkt dat de bruggen een andere functie of bestemming moeten krijgen of niet meer nodig zijn, dan zullen de bruggen daaraan aangepast of indien noodzakelijk afgebroken worden.  

Lees hier meer over het GRUP-proces.

Wat verandert er?

Vrijliggende fietspaden op de bruggen

Het ontwerp van de nieuwe bruggen telt bredere fietspaden voor beide richtingen. Fietsers rijden in de toekomst afgescheiden van auto’s en vrachtwagens. Dit zorgt voor een veilige verbinding tussen de woonkernen.

Meer ruimte onder de bruggen

De brugpijlers die de nieuwe brug ondersteunen, zullen smaller zijn dan de bestaande pijlers. Hierdoor komt er op de snelweg E40 onder de brug ruimte vrij. Die ruimte zal worden gebruikt om de pechstrook onder de brug door te trekken zodat er langs de volledige snelweg een pechstrook is.

Wegen en Verkeer en de stad Gent maken gebruik van dit project om ook het verkeer op en rond de bruggen veiliger en vlotter te laten rijden. Ontdek de verschillende aanpassingen via de webpagina ‘Ontwerp’.

Lees meer over het ontwerp.

Timing en impact?

Timing

Wegen en Verkeer heeft in juni 2022 een omgevingsvergunning aangevraagd voor de brug van de Kloosterstraat, in juli volgt de aanvraag voor de brug van de Deinsesteenweg. Nadat de vergunningen zijn verleend kunnen we vanaf 2023 starten met de werken. De werken duren tot 2025.

Impact

Zodra er concrete informatie is over hoe de werken worden uitgevoerd en wat de impact is op de omgeving en het verkeer, zal Wegen en Verkeer dat op deze website melden.

Lees meer over de planning.