Veiliger fietsen op Kortrijksesteenweg (N43) aan op-en afritten E40
Algemeen Overzicht
Wat en waarom?
Veilig fietsen en oversteken
De IPES site in de lus van de E40 naar de Kortrijksesteenweg (N43) is aan het uitbreiden. In de toekomst zullen meer werknemers, leveranciers en klanten de nieuwe (kantoor)gebouwen moeten bereiken. Het is momenteel ook niet gemakkelijk en veilig om als voetganger of fietsers naar de site te gaan. Er is een middenberm op de Kortrijksesteenweg (N43) die de bereikbaarheid voor de actieve weggebruiker in de weg staat. Daar brengen we met deze werken verandering in.
De focus van dit project ligt op de ontsluiting van de IPES site, vooral voor voetgangers en fietsers. Maar, er is ook aan het gemotoriseerd verkeer gedacht.

Wat veranderen we?
- Er komt een dubbelrichtingsfietspad aan beide kanten van de Kortrijksesteenweg (N43) tussen de Pieter Pauwel Rubenslaan en de afrit van de E40 komende van Brussel.
- We breken de middenberm open ter hoogte van de oprit naar de IPES site en leggen een veilig zebrapad en fietsoversteek aan dat geregeld is met verkeerslichten.
- Er komen op drie plaatsen verkeerslichten bij om conflicten tussen gemotoriseerd verkeer en fietsers op het dubbelrichtingsfietspad te vermijden.
- Op de Kortrijksesteenweg (N43) aan het einde van de afrit van de E40 komende van Oostende.
- Op de Kortrijksesteenweg (N43) aan het einde van de afrit van de E40 komende van Brussel.
- Op de Kortrijksesteenweg (N43) aan de oprit van de E40 richting Oostende (deze verkeerslichten zullen enkel gelden voor verkeer richting de E40, doorgaand verkeer op de Kortrijksesteenweg (N43) wordt niet geregeld via deze verkeerslichten).
- Om files door de nieuwe verkeerslichten op de afritten van de E40 komende van Oostende en Brussel te vermijden, leggen we een extra rijstrook aan op beide afritten.
Timing en impact?
Werken ten vroegste najaar 2025
Vanaf begin april loopt er gedurende 30 dagen een openbaar onderzoek over de aanvraag voor een omgevingsvergunning. De aanvraag kan tot de sluiting van het openbaar onderzoek worden ingekeken via het omgevingsloket https:///www.omgevingsloket.be/omvPubliek/?openbaaronderzoek met referentie OMV 2024121122 of op de dienst Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu van de stad Gent.