Nieuwe snelwegbrug en nieuwe fietsbrug over de Leie
Algemeen Overzicht
Wat en waarom?
Nieuwe Goedingebrug voor verbeterde veiligheid
De brug van de E40 over de Leie in Drongen, de zogenaamde Goedingebrug, is aan vervanging toe. Deze ingreep is noodzakelijk:
- De brug nadert haar einde levensduur en is versleten.
- Op deze locatie voldoet de snelweg niet aan de huidige veiligheidsnormen. Zo ontbreekt het aan een pechstrook en de gepaste vangrails. Het nauwe wegbeeld geeft bovendien aanleiding tot aanrijdingen tussen voertuigen op de eerste en tweede rijstrook.
- Ook de fietsers- en voetgangerspasserelle, die onder de snelwegbrug hangt, is weinig comfortabel.
Ontwerp van de nieuwe Goedingebrug
De nieuwe brug zal bewust geen opvallend ontwerp hebben.
- Zowel de hoogte als de ligging van de brug blijven onveranderd om de impact op de omliggende groene omgeving te minimaliseren.
- De brug, momenteel 26 meter breed, wordt verbreed naar 43,4 meter.
- Deze breedte geeft ruimte voor drie rijstroken in iedere rijrichting, een pechstrook in iedere rijrichting, veilige betonnen rijbaanafscheidingen en een dienstpad.
Het traditionele ontwerp bestaat uit betonnen balken die de Leie overspannen en op steunpunten rusten. Het wegdek wordt hierop aangebracht, wat zorgt voor een snelle en eenvoudige bouw met minimale hinder.
Dwarsprofiel en bovenaanzicht van de snelwegbrug (bovenaan de huidige brug, onderaan de nieuwe brug).
Ontwerp van de fietsbrug
De passerelle onderaan de Goedingebrug is een belangrijke verbinding voor fietsers en voetgangers en maakt deel uit van het recreatieve fiets- en wandelnetwerk. Toch biedt deze op vandaag weinig comfort. Het is er donker en lawaaierig, en fietsers moeten telkens afstappen om de trappen op te gaan.
Daarom is besloten een nieuwe, volwaardige fiets- en voetgangersbrug te bouwen langs de snelweg. Deze nieuwe brug zal er als volgt uitzien:
- De stalen brug komt aan de zuidzijde van de snelweg
- De brug ligt 2,5 tot 3 meter lager dan de snelweg.
- Fietsers kunnen de brug bereiken via nieuwe aanloophellingen vanaf de ventwegen.
- Voor voetgangers zijn er twee nieuwe trappenpartijen bij de landhoofden.
De brug wordt ongeveer 7 meter breed, met een fiets- en voetpad van 5,5 meter.
Tip: klik op de afbeelding op de pijl rechtsboven om het dwarsprofiel vergroot te bekijken.
De nieuwe brug zal het comfort, de veiligheid en de snelheid van de oversteek aanzienlijk verbeteren. Hierdoor zal deze verbinding in de toekomst ook een waardevolle bijdrage leveren aan het functionele fietsroutenetwerk, dat momenteel via het veer in Drongen loopt.
Tip: klik op de afbeelding of de pijl rechtsboven om de impressiebeelden vergroot te bekijken.
Het project voor de vernieuwing van de Goedingebrug verbetert de verkeersveiligheid en het comfort voor zowel de snelweggebruikers als de fietsers en voetgangers in de omgeving. De nieuwe snelwegbrug wordt 43,4 meter breed en biedt ruimte voor drie rijstroken, een pechstrook, betonnen rijbaanafscheidingen en een dienstpad met leuning.
Het ontwerp van de nieuwe brug wordt eenvoudig, zodat de brug in het groene Leielandschap opgaat en de impact daarop zo klein mogelijk is. Ook tijdens de werken wordt geprobeerd om de hinder op de omliggende natuur te beperken.
Er wordt ook een nieuwe stalen fietsbrug aangelegd aan de zuidzijde van de snelweg. Fietsers kunnen de brug bereiken via nieuwe aanloophellingen vanaf de ventwegen.
Timing en impact?
Werken starten in voorjaar van 2026
De omgevingsvergunning voor de vernieuwde bruggen werd aangevraagd.
- We streven ernaar de vergunningsprocedure tegen de zomer van 2025 af te ronden om de aanbesteding voor de werken aansluitend te publiceren.
- De werken beginnen in het voorjaar van 2026 en duren ongeveer twee jaar. Tijdens deze periode zal het Agentschap Wegen en Verkeer tijdelijke bruggen installeren om het snelwegverkeer, alsook het fiets- en voetgangersverkeer, veilig te organiseren.
Als er meer nieuws is over de exacte startdatum of de planning van de werken, leest u dat op deze webpagina.