Overslaan en naar de inhoud gaan

Studieprojecten op de A12 tussen Brussel en Antwerpen

Alle deelprojecten

Alle deelprojecten

Status

In Studie

Provincie

Weg

A12

Op deze pagina kunt u een overzicht terugvinden van alle studieprojecten op de A12 tussen Brussel en Wilrijk (Antwerpen). Klik per project verder om meer details te raadplegen. De oplijsting gaat van projecten in het zuiden richting het noorden.

1. Herinrichting op- en afrittencomplex nr. 3 'Wolvertem'

Het op- en afrittencomplex van de A12 in Wolvertem (Meise), in de streek bekend als ‘het kruispunt Manke Vos’ (naar het vroegere horeca-etablissement), is een van de drukste verkeersknooppunten van de regio. In de loop der jaren zijn er aanpassingen doorgevoerd om de verkeerssituatie veiliger te maken en om het verkeer wat vlotter te laten rijden. Wegen en Verkeer plant nu een volledige herinrichting van het knooppunt. De verkeerssituatie wordt veiliger en het verkeer zal na de herinrichting vlotter alle richtingen uit kunnen rijden.

2. Fietssnelweg F28 Boom - Brussel: aanleg van het stuk tussen Londerzeel en Meise

De fietssnelweg F28, ook gekend als de A12-route, wordt de fietsverbinding tussen Boom en Brussel. Sommige delen van de fietssnelweg zijn afgewerkt, andere moeten nog worden aangelegd. Wegen en Verkeer zal het stuk tussen Londerzeel en Meise aanleggen.

3. Aanleg ecoduct Neromhof

Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos plannen de aanleg van een ecoduct over de A12 in Meise. Deze brug wordt een cruciale verbinding tussen kostbare natuur aan de oost- en westkant van de snelweg. Op bovenlokale schaal verbindt het de Natura 2000 gebieden Buggenhoutbos en Kravaalbos in het westen en ’s Gravenbos en Bos van Aa in het oosten. Op lokaal niveau maakt de brug een verbinding tussen kleinere natuurkernen zoals de Wolvertemse Beemden, het Leefdaalbos, het Neromhof en de Birrebeekvallei met het Velaertbos.

4. Herinrichting Londerzeel-Zuid

Vandaag steken alle weggebruikers in Londerzeel aan het kruispunt met de Kerkhofstraat en de Londerzeelsesteenweg de A12 gelijkgronds over. Na de herinrichting zal het lokale verkeer volledig gescheiden worden van de A12. De A12 zal deels ingegraven worden en er komt een ondergang voor de toekomstige sneltram Boom-Brussel. Voetgangers en fietsers krijgen hun eigen fiets- en voetgangersbrug - die ook zal aansluiten op de fietssnelweg F28 Boom-Brussel en de lokale fietsnetwerken. Automobilisten die aan Londerzeel-Zuid de A12 willen nemen, of die op de A12 rijden en aan Londerzeel-Zuid de A12 willen verlaten, zullen dat na de werken via volwaardige op- en afritten kunnen doen. Ook voor de gebruikers van de A12 wordt de verkeerssituatie dus veel veiliger.

5. Herinrichting A12 Willebroek en Puurs-Sint-Amands

AWV zet samen met alle betrokkenen in op meer verkeersveiligheid op en rond de A12 en de N16 in Willebroek en Puurs-Sint-Amands. We maken werk van een degelijke en betrouwbare infrastructuur voor alle weggebruikers en een beter evenwicht tussen het verkeer en het leven rond een drukke verkeersas. We zetten ook in op kansen voor de natuur. Dat alles doen we voor zowel de A12, de op- en afritten, als het kruispunt aan brouwerij Duvel Moortgat.

6. Herinrichting A12/N177 in Aartselaar en Wilrijk-Zuid

De vijf onoverzichtelijke en drukke kruispunten op de A12 in Aartselaar en Wilrijk-Zuid vormen een harde barrière voor wie dagelijks deze verkeersknopen moet trotseren. De veiligheid en de doorstroming van de A12 met Bist/Langlaarsteenweg tot en met de Terbekehofdreef/Atomiumlaan laten te wensen over. AWV wil de inrichting verbeteren voor alle weggebruikers en voor de omliggende wijken ook werk maken van een beter evenwicht tussen het verkeer en het leven rond een drukke verkeersas. In november 2020 startte de onderzoeksopdracht voor de herinrichting van de vijf kruispunten en de tussenliggende weginfrastructuur.

7. Fiets- en voetgangersbrug over A12 in Aartselaar

AWV onderzoekt de aanleg van een fiets- en voetgangersbrug over de A12 en de Antwerpsesteenweg (N177) in Aartselaar. De brug komt ter hoogte van het kruispunt met de Cleydaellaan en de Kontichsesteenweg te liggen. Fiets- en voetgangers zullen hier in de toekomst op een veilige en vlotte manier de drukke verkeersader kunnen oversteken.