Overslaan en naar de inhoud gaan

Londerzeel Zuid: oplossing voor kruispunt Kerkhofstraat en Londerzeelsesteenweg met A12

Londerzeel Zuid: oplossing voor kruispunt Kerkhofstraat en Londerzeelsesteenweg met A12

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

A12

Wat en waarom?

Een veilige oplossing voor het knooppunt Londerzeel Zuid

De A12 kruist ter hoogte van Londerzeel Zuid de Kerkhofstraat en de Londerzeelsesteenweg. Dat zorgt voor onveilige en chaotische situaties. Het Agentschap Wegen en Verkeer legt het kruispunt daarom opnieuw aan. De verkeersveiligheid en de doorstroming voor het verkeer op de A12 zal door de herinrichting van het knooppunt sterk verbeteren. De A12 wordt aan het knooppunt over 800 meter ingesleufd en krijgt een apart op- en afrittencomplex. Er wordt een fiets- en voetgangersbrug aangelegd zodat fietsers en voetgangers veilig de A12 kunnen oversteken. Deze fiets- en wandelbrug wordt aangesloten op de fietssnelweg. Daarnaast komt er meer ruimte voor het openbaar vervoer door de aanleg van een tramtunnel voor de toekomstige sneltram tussen Willebroek en Brussel.

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.

Ingesleufde A12 met op- en afrittencomplex

De A12 wordt een niveau ingegraven zodat hij deels onder het grondoppervlak, ook wel het maaiveld genoemd komt te liggen. Dit noemen we ook insleuven. Verkeer dat de A12 wil oprijden of verlaten, gebruikt het nieuwe op- en afrittencomplex dat boven het maaiveld komt te liggen. Deze brug is de verbinding voor het lokale verkeer tussen Londerzeel en Westorde. Hierdoor is er geen kruisend verkeer meer en kan het verkeer op de A12 vlotter en veiliger doorstromen.

Fiets- en voetgangersbrug

Er komt een aparte brug voor fietsers en voetgangers, zodat ze in alle veiligheid en comfort de A12 kunnen oversteken. De brug heeft een breedte van 4,5 meter zodat fietsers en voetgangers elkaar veilig kunnen kruisen. Het hellingspercentage van de brug bedraag 3,5% zodat iedereen vlot de brug kan oprijden.

Tramtunnel

Met de herinrichting van het knooppunt komt er meer ruimte voor het openbaar vervoer. Er wordt een tramtunnel gebouwd voor de toekomstige sneltram tussen Willebroek, Londerzeel en Brussel-Noord. De tramtunnel ter hoogte van Londerzeel Zuid heeft de vorm van een U-bak. Deze tunnel is ongeveer 700 meter lang en zal onder het op- en afrittencomplex lopen. De sneltram tussen Willebroek en Brussel maakt deel uit van het Brabantnet. Meer daarover vindt u op deze website.

Timing en impact?

Momenteel geen timing voor start werken 

Eerder stond op deze webpagina te lezen dat de werken aan het kruispunt in het najaar van 2021 zouden starten. Deze timing is niet langer haalbaar. Ondertussen heeft de Vlaamse Regering beslist dat de verdere voorbereiding en de uitvoering van het project door een privéconsortium zal uitgevoerd worden, door middel van een Publieke-Private Samenwerking (PPS). Zodra er meer bekend is over het verloop daarvan, zullen we dat op deze pagina melden.  

Contact

Contacteer ons bij vragen

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016 66 57 50
Website