Overslaan en naar de inhoud gaan

Handhaving

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beheert onder meer handhavingsinstallaties langs gewest- en snelwegen die geplaatst werden in beheer van AWV. AWV wil ook lokale besturen en lokale politiezones ondersteunen in het realiseren van handhavingsinitiatieven zoals trajectcontrole, flitspalen of voor de realisatie van andere camera-installaties op hun grondgebied. De ondersteuning kan bestaan uit het verlenen van technische expertise en/of een eventuele financieringsbijdrage vanuit AWV voor de realisatie. 

Meer gedetailleerde informatie over de verschillende mogelijkheden voor ondersteuning is hieronder te vinden.

AWV wil als wegbeheerder een duidelijk beeld hebben op de installaties die langs de wegen in haar beheer worden geplaatst. In dat kader is het belangrijk om mee te geven dat AWV altijd eerst goedkeuring dient te geven vooraleer kan overgegaan worden tot plaatsing van een installatie langs een gewest- of autosnelweg, ongeacht door wie deze wordt gefinancierd. 

ANPR: Automatische nummerplaatherkenning
RLC: roodlicht- snelheidscamera
SNC: snelheidscamera
TC: trajectcontrole
CCTV: closed circuit television (bewakingscamera)
LiDARLaser Imaging Detection And Ranging

Voorafgaand aan enige bestelling van een lokaal bestuur voor de realisatie van een installatie langs een weg in beheer van AWV, dient deze installatie dus eerst aangemeld te worden volgens de procedure die hieronder beschreven wordt.