Overslaan en naar de inhoud gaan

GAS-snelheid

Gemeentelijke administratieve sancties voor bepaalde snelheidsinbreuken (GAS-snelheid)

De Vlaamse Regering geeft aan steden en gemeenten de mogelijkheid om voor beperkte snelheidsovertredingen een administratieve geldboete te bepalen. U kunt als lokaal bestuur kiezen of u beperkte snelheidsinbreuken zelf wil afhandelen of niet.  

  • Kiest u ervoor om in te stappen in de nieuwe procedure en gemeentelijke administratieve sancties zelf toe te passen? Controleer dan de voorwaarden en ontdek met welke zaken u rekening moet houden op deze website. Denk eraan dat de nieuwe procedure pas vanaf 1 februari 2021 in werking treedt. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten heeft in dit kader een FAQ-document opgemaakt.
  • Wilt u geen gemeentelijke administratieve sancties bepalen? Dan worden de inbreuken via de huidige strafrechtelijke procedure afgehandeld. 
  • Wenst u als lokaal bestuur of lokale politiezone zelf te investeren in een snelheidshandhavingsinstallatie? In dat geval kan het AWV u ondersteuning bieden in de vorm van de opdrachtencentrales waarop u installaties kunt afnamen. 
  • Wenst u als  lokaal bestuur of lokale politiezone een snelheidshandhavingsinstallatie te plaatsen langs een weg in beheer van het AWV zoals een gewestweg? In dat geval dient deze installatie voorafgaand aan enige bestelling of opstart van de realisatie aangemeld te worden bij het AWV. Meer informatie over deze werkwijze vindt u hier.