Overslaan en naar de inhoud gaan

De rondweg van Asse

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

Het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) dat in 2016 werd goedgekeurd door de provincie Vlaams-Brabant vind je terug op het tabblad Documenten.

Wat en waarom?

De rondweg van Asse: deel van een ambitieus plan

Vandaag kreunt de gemeente onder de passage van 24.000 voertuigen per dag. Al dat verkeer rijdt over de Stationsstraat, de steenweg die dwars door de handelskern van de gemeente loopt. Tijdens de spitsuren staat er vaak file op de steenweg.

Met de nieuwe rondweg zullen we het doorgaande verkeer - en dus ook de file - uit het centrum weghalen. De rondweg zal mooi ingebed zijn in het groene landschap, met een dicht netwerk van comfortabele voetgangers- en fietsverbindingen. En de Stationsstraat krijgt ruimte en zuurstof om een aangename en bruisende kern te worden.

Klik op de kaart om te vergroten.

Bij de aanleg van de rondweg wordt gewerkt volgens enkele basisprincipes: 

  • De rondweg krijgt 1 rijstrook per rijrichting, zoals in het bestaande deel van de rondweg van aan het station tot Huinegem.
  • Overzichtelijke kruispunten zorgen voor veilig verkeer. 
  • De doorstroming van het openbaar vervoer wordt verbeterd.
  • De rondweg wordt ingepast in het landschap.
  • De lokale fietsverbindingen sluiten aan op veilige kruispunten.

Waar staan we nu?

Belangrijke stappen achter de rug

Het project van de rondweg rond Asse loopt al verschillende jaren. Maar voor de schop in de grond gaat, moeten er nog verschillende stappen worden doorlopen. 

Volgens de huidige planning wordt het ontwerp van de rondweg in 2023 gefinaliseerd in de projectnota. Dan vindt er opnieuw een infomarkt en een openbaar onderzoek plaats.