Overslaan en naar de inhoud gaan

ANPR-installaties - RLC of SNC-installaties - GAS-snelheid

Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst ANPR-sites langs gewest- en snelwegen met het oog op het realiseren van trajectcontrole. Andere partijen zoals lokale besturen kunnen op eigen initiatief en onder bepaalde voorwaarden ANPR-installaties plaatsen langs de wegen onder beheer van het AWV.

Deze ANPR-installaties kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden:

  • toegangsregistratie en/of -beperking zoals bvb een vrachtwagensluis
  • trajectcontrole
  • ...

Hoe een ANPR, RLC of SNC-installatie aanmelden bij het AWV, voor plaatsing op eigen middelen of eventueel met een financieringsbijdrage door AWV?

Een aanvraagprocedure zorgt voor een duidelijk kader om een correcte plaatsing en naleving van de toepasselijke regelgeving voor plaatsing en gebruik te realiseren.  Hierin worden ook de modaliteiten vermeld om eventueel een financieringsbijdrage van AWV te kunnen verkrijgen. Ook de bepalingen voor de aankondiging van deze installaties komt aan bod.

Welke voorwaarden leggen we op?

Het respecteren van:

Flowchart (klik om te vergroten)

Dienstorder MOW/AWV/2020/11: Aanvraagprocedure voor plaatsing van een flitspaal (roodlicht-snelheidscamera of snelheidscamera) of een ANPR-camera, al dan niet als onderdeel van een handhavingssysteem (bvb trajectcontrole, vrachtwagensluis, …). Zie ook volgende bijlages van dit dienstorder:

ANPR opdrachtencentrale

De nieuwe opdrachtencentrale van de federale politie is actief.  Politiezones en lokale besturen kunnen ANPR-camera`s via het federaal federaal contract ‘Procurement 2017 R3 043’ aankopen. Dit raamcontract behandelt de levering, plaatsing en het onderhoud van nummerplaatherkenningscamera’s. 

AWV zal in de eerste helft van 2021 een nieuwe opdrachtencentrale voor het leveren, plaatsen en onderhouden van ANPR-installaties in de markt zetten om continuïteit voor de realisatie van ANPR-installaties te kunnen garanderen. Zodra het mogelijk is om hiervan gebruik te maken, zal dit hier terug te vinden zijn. 

Opdrachtencentrale RLC SNC

Het AWV zet een nieuw contract in de markt voor het leveren, plaatsen en onderhouden van RLC en SNC installaties. Dit is opgezet als een opdrachtencentrale zodat ook lokale besturen en lokale zones hierop kunnen afnemen. Voor meer informatie over de praktische modaliteiten om van het contract VWT/VHS/002 gebruik te maken, kunt u een mail sturen naar awv.anpr@mow.vlaanderen.be.

Gemeentelijke administratieve sancties voor bepaalde snelheidsinbreuken (GAS-snelheid)

De Vlaamse Regering geeft aan steden en gemeenten de mogelijkheid om voor beperkte snelheidsovertredingen een administratieve geldboete te bepalen. U kunt als lokaal bestuur kiezen of u beperkte snelheidsinbreuken zelf wil afhandelen of niet.  

  • Kiest u ervoor om in te stappen in de nieuwe procedure en gemeentelijke administratieve sancties zelf toe te passen? Controleer dan de voorwaarden en ontdek met welke zaken u rekening moet houden op deze website. Denk eraan dat de nieuwe procedure pas vanaf 1 februari 2021 in werking treedt. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten heeft in dit kader een FAQ-document opgemaakt.

  • Wilt u geen gemeentelijke administratieve sancties bepalen? Dan worden de inbreuken via de huidige strafrechtelijke procedure afgehandeld.