Overslaan en naar de inhoud gaan

Spitsstroken op E313 tussen Lummen en Ham

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Weg

E313

Vrijdag 10 maart 2023 is AWV gestart met de realisatie van spitsstroken op de bestaande pechstroken van de E313 tussen Beringen en Ham in beide richtingen. Er kwamen nieuwe pechhavens naast de snelweg en AWV vernieuwde de op- en afritten in Beringen (complex 26) en Tessenderlo (complex 25a). De 7 kilometer bijkomende spitsstroken in beide richtingen moeten de doorstroming verbeteren en files en sluipverkeer verminderen. Tegelijk trof AWV geluidsmilderende maatregelen. Het hele project nam zo'n 8 maanden in beslag.

Wat en waarom?

Betere doorstroming, minder files en sluipverkeer

De spitsstroken in beide richtingen moeten de doorstroming op de E313 tussen de complexen van Beringen (26) en Ham (25) verbeteren. Ze sluiten aan op de bestaande spitsstroken tussen Beringen en de verkeerswisselaar Lummen. Door voldoende capaciteit te voorzien tijdens de drukste momenten, pakt AWV de files aan en vermindert het sluipverkeer op de secundaire wegen.

Aanleg spitsstroken tussen Beringen en Ham

In 2018, tegelijk met de vernieuwing van het wegdek werden extra rijstroken en pechhavens tussen Lummen en Beringen aangelegd. In 2020 werden de spitsstroken geactiveerd, na plaatsing van de portieken voor de signalisatie.

In 2023 heeft AWV spitsstroken ingevoerd vanaf Beringen tot aan het complex Ham. Hiervoor legde AWV pechhavens aan. Bij de vernieuwing van de autosnelweg ter hoogte van Beringen richting Tessenderlo in de zomer 2020, werden al 4 pechhavens voorzien.

Daarnaast waren ook aanpassingen nodig aan het op- en afrittencomplex 25a Tessenderlo en aan het complex 26 Beringen.

Timing en impact?

Na het doorlopen van de nodige procedures, voerden we in 2023 de werken uit. Meer info over de voorgaande stappen leest u bij ‘Projectverloop’.

In januari 2023 voerden we de eerste voorbereidende werken op het terrein uit.

Vanaf 10 maart tot de zomer 2023 werken we aan op- en afritten en de aanleg van de pechhavens. 

Alle info over de uitvoering van de werken leest u bij ‘Timing en fasering’. De info over de verkeersmaatregelen per fase leest u bij 'Actuele hinder'.