Viaduct Kiewit: eerste deel nieuwe brug vanaf zaterdag in gebruik

De voorbije weken is er hard gewerkt aan het viaduct van Kiewit. Dankzij een grote tent kon er ondanks het slechte weer en de koude temperaturen toch doorgewerkt worden en is de westelijke brughelft (aan de kant van de school) nu klaar. Vanaf zaterdag 18 februari kan het verkeer gebruik maken van deze nieuwe brughelft. De tijdelijke brug en de oude brughelft aan de kant van de Corda Campus, waar het verkeer nu nog overheen rijdt, kunnen dan afgebroken worden.

Het verkeer wordt op zaterdag 18 februari omgezet naar het nieuwe brugdeel. Die dag is er op de Kempische Steenweg in elke richting maar 1 rijstrook beschikbaar. Zodra de omzetting van het verkeer helemaal rond is, wordt het principe van de tidal flow terug operationeel. Net zoals nu kan het verkeer dan gebruik maken van 3 versmalde rijstroken. Tijdens de ochtendspits zijn twee rijstroken beschikbaar voor het verkeer richting Hasselt en één rijstrook richting Zonhoven. Voor de avondspits wordt de rijrichting op de middelste van de drie beschikbare rijstroken omgekeerd en kan het verkeer richting Zonhoven over twee rijstroken verlopen.

Afbraak tijdelijke brug en oude brugdeel

Het nieuwe brugdeel is breed genoeg voor de 3 versmalde rijstroken. De tijdelijke brug verdwijnt daarom meteen zodra het verkeer op de nieuwe brughelft is omgezet. In de nacht van zondag 19 op maandag 20 februari wordt het brugdeel boven de sporen en aan de kant van Zonhoven afgebroken. De overige delen worden gedemonteerd en verwijderd tegen woensdag 22 februari. Aansluitend gaat een gespecialiseerde aannemer aan het slag om de asbesthoudende platen in het oude brugdeel te verwijderen. Zij volgen hierbij opnieuw alle wettelijk voorgeschreven procedures, zoals dat eerder ook gebeurde bij het andere brugdeel.

Betonwerken klaar tegen Pukkelpop

Als alles vlot verloopt wil het agentschap de betonwerken voor het tweede deel van de brug afronden voor de start van Pukkelpop. Daarna volgen nog een aantal afrondende werkzaamheden, zodat de brug begin oktober volledig klaar is. 

Meer informatie over het project lees je op www.wegenenverkeer.be/viaductkiewit