Nieuwe snelwegcampagne rond carpoolen

AWV gaat unieke samenwerking aan met Rode Neuzen Dag

Op de snelwegaffiches prijken deze maand rode neuzen. Geen foutje van de drukker, maar een unieke samenwerking tussen het Agentschap Wegen en Verkeer en Rode Neuzen Dag om carpoolen te promoten. “Carpoolen is niet alleen nuttig voor het milieu en zorgt voor minder filedruk”, vertelt Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts. “Het is gewoon ook leuk om te doen, want je zit niet alleen in de wagen. Daarom ondersteun ik graag deze campagne. Door te carpoolen deel je niet alleen je wagen, maar kan je ook je verhaal delen. En delen helpt.”

Vlaanderen heeft een 90-tal carpoolparkings, met plaats voor ruim 5.800 wagens. Die worden door verschillende type gebruikers gebruikt: collega's die elkaar daar 's ochtends ontmoeten om dan samen met één wagen naar het werk te rijden, vakantiegangers die hun wagen enkele dagen veilig achterlaten om vanop de carpoolparking op een bus te stappen die hen richting het skigebied of elders brengt, vrienden die een avondje op stap gaan maar niet alleen willen rijden, ... Er bestaat niet één type profiel van carpooler, iedereen kan dit doen. 

Carpoolen biedt meerdere voordelen:

  • De autokosten kunnen verdeeld worden onder de inzittenden.
  • De eenvoudigste manier om de CO2-uitstoot terug te dringen, is geen auto gebruiken. Door te carpoolen, zet je alvast een stap in de goede richting.
  • Samenrijden met anderen en het sociaal contact is aangenaam.
  • Door te carpoolen zorg je dat files minder lang zijn.
  • In België bestaat er bovendien een belastingsvoordeel voor carpoolen in het kader van het woon-werkverkeer. Om dat voordeel te kunnen krijgen, moet de werkgever de carpooling organiseren en moet er een overeenkomst zijn tussen werkgever en werknemer.

“Door in te zetten op goede en veilige infrastructuur voor de carpoolparkings in Vlaanderen wilt de Vlaamse overheid de Vlaming nog meer stimuleren om aan carpooling te doen”, aldus minister Weyts. 

Een overzicht van de carpoolparkings langs de Vlaamse wegen staat hier: www.wegenenverkeer.be/carpoolparkings 

Weetje: Houthalen kreeg in 1991 de eer: de allereerste carpoolparking van het land werd daar aangelegd, vlakbij de E314. De laatste nieuwe carpoolparking werd vorig jaar geopend in Heusden-Zolder.