Overslaan en naar de inhoud gaan

Project in de kijker: N275 - Terhulpsesteenweg Hoeilaart

Project in de kijker: N275 - Terhulpsesteenweg Hoeilaart

Het project ‘N275 - Terhulpsesteenweg Hoeilaart’ omvatte het heraanleggen van het volledige baanlichaam inclusief het plaatsen van RWA riolering en een vrijliggend fietspad in het kader van de fietssnelweg F205. Voor dit project werd voor de eerste keer een LOG3 (een gedetailleerd 3D-model) as-built model gevraagd. Gedetailleerde 3D-modellen kunnen in de toekomst worden ingezet om beheer en onderhoud te vergemakkelijken of als input voor aangrenzende projecten.

Voor de opbouw van het 3D-model, werden de werken simultaan opgemeten om daarna om te zetten tot een model. Van zodra het 3D-model geometrisch als voldoende werd aanschouwd, werd de OTL-informatie rechtstreeks aan het model toegevoegd. Om de informatiebehoefte (hoeveelheid aan OTL-info) te capteren, en ter ondersteuning van de opdrachtnemer, werd er een OTL-subset opgesteld via de Subset Tool.

Dit project was een mooi voorbeeld van het combineren van formaten en verschillende modellen. Zo werden niet alle assets in het 3D-model getekend. Voor enkele OTL-klassen was een LOG0 voldoende. LOG0 staat voor punt-, lijn- en polygoon-geometrieën met XYZ-coördinaten. De LOG0 assets werden in een aparte .dwg ingetekend. Voor de verkeersborden en OTL_installatie “inspectieput”, werd zelfs geen geometrie verwacht. Hun geometrie kan worden afgeleid (LOG-1) via OTL-relaties. Het verkeersbord erft zijn geometrie over via een bevestigingsrelatie naar de steun. De installatie OTL_inspectieput erft zijn geometrie over van haar onderdelen (OTL_Kamer, OTL_Schacht en OTL_PutBovenbouw).

Ook in dit project werd veelvuldig gebruikgemaakt van beschikbare AWV-tooltjes  om de OTL-implementatie te vergemakkelijken. De OTL-klassen uit de subset werden via een Dynamo-script uit de OTL MOW Toolkit 3.0 rechtstreeks toegevoegd als Property Sets in de verschillende DWG’s. Via een ander script uit ons Dynamo package werd de ingevulde set aan OTL-data geëxporteerd uit de verschillende modellen en samen geïmporteerd in de relatie-tool van onze OTL Wizard Tool.

In de OTL Wizard Tool werden op een simpele manier de verschillende OTL-relaties gelegd. Zo hebben de “OTL_BitumineuzeLaag - assets” een LigtOp relatie met hun desbetreffende funderingslaag (OTL_Onderbouw). Uit de relatie-tool werd een XLS-bestand geëxporteerd met alle aangemaakte OTL-relaties. Ook relaties tussen LOG0 en LOG3 assets werden op een simpele wijze aangemaakt. 

De volgende bestanden werden in combinatie aangeleverd via het DAVIE-portaal:

  • OTL-conforme .dwg met LOG3 geometrieën 
  • OTL-conforme .dwg met LOG0 geometrieën
  • OTL-conforme .xls met LOG-1 geometriën
  • OTL-conforme .xls-bestand met de verschillende relaties, aangemaakt met de OTL Wizard

Samen met alle bijlagen zoals de verschillende technische fiches.