Groenwerken in de omgeving van Puurs en Mechelen

In de loop van deze maand voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) groenwerken uit op verschillende plaatsen in de omgeving van Puurs en Mechelen. In enkele bermen en taluds wordt er hakhoutbeheer toegepast op de houtkanten. Daarnaast worden er ook dode en zieke bomen geveld om de verkeersveiligheid van de weggebruikers te waarborgen.


  • De houtkanten op de taluds van het Battelcomplex op de N16 in Mechelen-Noord worden teruggezet. Ter hoogte van de mobiele werf wordt er één rijstrook ingenomen. Er blijft steeds één rijstrook open voor het verkeer.
  • Langsheen de N17 in Puurs en Sint-Amands worden er dode en zieke bomen geveld. Ter hoogte van de mobiele werf wordt er één rijstrook ingenomen. Het verkeer moet daardoor de werfzone voorbijsteken op de rijstrook van het tegenliggend verkeer.
  • Langsheen de N1 in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver worden er zes bomen gekapt. De stamvoeten van de bomen veroorzaken schade aan het fietspad ernaast, wat erg oncomfortabel is voor fietsers die van het fietspad gebruik maken. Het verkeer zal hier weinig tot geen hinder van ondervinden. 
     

Winst voor natuur én voor verkeersveiligheid 

Hakhoutbeheer is een bijzondere vorm van terugzetten van bomen en struiken. Het groen in de bermen en taluds wordt tot net boven de grond gesnoeid, zodat het daarna weer snel kan uitschieten tot een jong en dicht groenscherm. Het snoeien kan op het eerste gezicht drastisch lijken, maar over enkele maanden zullen alweer nieuwe scheuten uit de stompen en wortels tevoorschijn komen. 

Naast de verrijking van het ecosysteem in de bermen zorgt hakhoutbeheer ook voor een betere lokale verkeersveiligheid. Oude, afgestorven bomen kunnen immers omvallen of ontworteld raken bij felle windstoten. Ze kunnen dan op de weg terechtkomen en een gevaar vormen voor de weggebruikers. Met hakhoutbeheer worden zulke risico’s vermeden. Meer informatie over hakhoutbeheer vindt u op: www.hakhoutbeheer.be.