Overslaan en naar de inhoud gaan

Pitch-day 10 maart 2020

Op 10 maart was het Pitch-day. Met een opkomst van 25 deelnemers en 8 pitches van software- en consultancyfirma’s die aan de slag gaan met de implementatie van de OTL, kan er van een geslaagde eerste editie gesproken worden. 

We begonnen het voormiddagprogramma met een presentatie over de laatste evoluties omtrent de OTL. Daarin hadden we het onder meer over het inhoudelijke aspect van de OTL, maar ook over de OTL vs. OSLO, de publicatieomgeving, het OTL-metamodel, bestandsformaten die we willen supporteren en de technische specificaties van data-uitwisseling. Als laatste gaf AWV nog een aantal opportuniteiten aan voor verdere (software)ontwikkeling. 

Tijdens het tweede deel van het voormiddagprogramma kwam Peter Ingels van Autodesk de ontwikkelingen van Civil3D toelichten in het kader van de OTL. Zo gaf hij een inkijk in de volgende country kit voor Civil 3D. In de volgende release van Civil 3D heeft Autodesk gepland om dynamo scripts, tooling i.v.m. beperkt/project OTL, een online handleiding voor OTL conforme Subassemblies en tooling voor input van complexe data types te voorzien.  

‘s Middags stonden er 8 pitches op het programma, waarin verschillende software- en consultancy firma’s hun implementatievoorstellen presenteerden. We hebben hier heel wat van opgestoken en hopen dat jullie verder kunnen met de geleverde input. We wensen jullie alvast  veel succes met de toekomstige ontwikkelingen.

Downloads

AWV op weg met BIM

Op woensdag 13 november 2019 organiseerde AWV een infodag "AWV op weg met BIM" voor al zijn partners. 

We hebben onze visie geconcretiseerd door bepaalde BIM-toepassingen te gaan beschrijven in  onze bestekteksten.  We gaven samen vorm aan de OTL die werd opgesteld en BIM voor infrastructuurwerken mogelijk maakt. De OTL, als datastandaard, werd toegelicht: wat is het precies, hoe kan je het implementeren en hoe kan je er mee aan de slag in Civil3D en Revit, kwam o.a. aan bod. Op onze infostand kon u terecht met uw persoonlijke vragen. 

Daarnaast is er ook toegelicht welke lessen we getrokken hebben uit onze pilootprojecten en hoe BIM kan gebruikt worden voor riool asset management bij Aquafin. Er waren ook nog enkele inspirerende keynotespeeches te horen 'waarom BIM' als methodiek dé toekomst wordt in onze infrastructuurbouwsector. 

Samengevat, er is geprobeerd om u te informeren wat BIM precies betekent  in de wegenbouw voor u als aannemer, studiebureau, consultancy bedrijf of softwareleverancier. 

Hopelijk kruisen onze wegen in de toekomst nog, want samen kunnen we het beter!

Wil je alles nog eens rustig nalezen, andere mensen inspireren of de informatie doorvertellen? Of wil u aan de slag gaan met de informatie uit de presentaties? U kan ze vanaf nu raadplegen op onze website. 

Presentaties raadplegen

Aan de slag met OTL in Autodesk Civil 3D

AWV organiseerde een infodag "AWV op weg met BIM" voor al zijn partners. Hieronder kan u informatie vinden om concreet aan de slag te gaan met Civil3D van Autodesk.

BIM voor Infrastructuur en OTL met Autodesk Civil3D

Downloads

Video 1 (01_LInkReferenceTemplate.wmv)

Om de civil 3D gebruikers toe te laten de in het OTL beschreven informatie toe te voegen aan CAD/Civil 3D objecten is er een extra template gemaakt waarin alle OTL gegevensdefinities zijn opgenomen.

Dit filmpje toont hoe deze nieuwe template kan gekoppeld worden aan een bestaande Civil 3D dwg en hoe er 1 of meerdere tabellen kunnen worden ingeladen in de actieve tekening.

Video 2 (02_ManualAssignPSdata.wmv)

Eens de juiste OTL definities zijn ingeladen in de actieve tekening, is het mogelijk die te koppelen aan 1 of meerder entiteiten/objecten in de tekening. Deze video toont hoe je manueel entiteiten/objecten selecteert en de OTL definitie eraan koppelt en nadien de benodigde waarden invult.

Video 3 (03_SteelCrashBarrier.wmv)

In deze video wordt getoond hoe je, gebruik makend van visual scripting (Dynamo), in Civil 3D een 3d Polylijn (gedrappeerd op een terrinmodel) automatisch opwaardeert tot een 3D model van een geleideconstructie.

Als uitbreiding hierop zou dynamo ook gebruikt kunnen worden voor het toekennen van de juiste OTL gegevens.

Scripts en voorbeeldbestanden

Propertysets.zip

Dit bestand bevat zowel de dwg, de dynamo scripts en een word document met de beschrijving van hoe de scripts werken. De scripts zijn gemaakt om te tonen dat dynamo kan gebruikt worden om propertysets automatisch te koppelen aan objecten en specifieke waarden automatisch in te vullen.

CrashBarrier.zip

Dit bestand bevat zowel de dwg, de dynamo scripts en een word document met de beschrijving van hoe de scripts werken. Het script toont hoe er op basis van een 2D/3D polylijn automatisch een 3D model van een geleiderail kan worden gemaakt.