Overslaan en naar de inhoud gaan

Heropbouw Dijlebrug

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N229

Update 8/05/2024: De vernieuwingswerken aan de Dijlebrug, die vorig jaar in september gestart zijn, blijven op schema. De beide landhoofden van de brug zijn eind april afgewerkt. Op woensdag 8 mei positioneert een indrukwekkende hijskraan van 350 ton de 11 stalen liggers die het betonnen brugdek van de Dijlebrug ondersteunen. De balken rusten eerst op een tijdelijke ondersteuning tot het betonnen brugdek klaar is. Voor de start van het festivalseizoen kunnen fietsers, voetgangers en noodverkeer de brug oversteken. Na Rock Werchter wordt de brug opnieuw afgesloten tot het einde van de werken op vrijdag 30 augustus.

Wat en waarom?

Nieuwe brug Provinciebaan over de Dijle

Wegen en Verkeer bouwt vanaf eind september 2023 een nieuwe brug over de Dijle in Rotselaar. Op de “onderbrug” in kwestie, waar de Provinciebaan (N229) over de Dijle gaat, werd in 2018 een verzakking in het midden van het wegdek vastgesteld. Als je als bestuurder over de brug rijdt, voel je de lokale verzakking als een “knik” in het wegdek. Sinds de eerste vaststellingen werd de brug regelmatig opgemeten. Uit de laatste opmetingen bleek dat de lokale verzakking zich voortgezet heeft. Daarom is beslist om de brug volledig af te breken en te vervangen door een nieuwe brug.

Nieuwe brug van 28 meter

De Dijlebrug wordt met 28 meter twee keer zo lang als vandaag. Het brugdek zelf is opgebouwd uit 11 liggers in voorgespannen beton met 2 midden- en einddwarsdragers. Dat brugdek rust op twee landhoofden aan de oevers die elk op zich ondersteund worden door een palenrij. Aan één kant is er een platform om later de brug makkelijk te kunnen inspecteren. Aan de andere kant onder de brug komt een faunapassage voor grotere dieren.

Bekijk de brug in 3D-beelden

Integratie met Hagelands landschap naast VEN-gebied

Binnen het nieuwe concept van de brug krijgt de Dijle haar natuurlijke loop terug. Dat komt omdat de brug niet meer in het water zal rusten, maar op de flank van de oever. De brug zal daardoor vanop de oevers licht naar beneden hellen, over De Dijle. De leuningen van de brug worden ook aan de natuurlijke omgeving aangepast.

Een faunapassage van een 2-tal meter hoog wordt onder de brug voorzien, zodat onder andere reeën en herten uit het VEN-gebied veilig kunnen oversteken. De brug wordt daarom bewust wat hoger aangelegd, zodat de passage grotendeels droog blijft. Een ander voordeel daarvan is dat de brug bij aanhoudende en hevige regenval niet onder water komt te staan.

Heraanleg stuk Provinciebaan tussen brug en Haachtsesteenweg (N21) 

Wegen en Verkeer zal de heropbouw van de brug combineren met de heraanleg van het stuk van de Provinciebaan tussen de brug en het kruispunt met de Haachtsesteenweg (N21). Ter hoogte van de zijstraat Dijlekant komt er een beveiligde oversteekplaats.  

Heropbouw brug en herinrichting Provinciebaan tot net voor kruispunt N21

Timing en fasering?

Sinds maandag 25 september 2023 is de Provinciebaan tussen de Haachtsesteenweg (N21) en de Dijlebrug afgesloten voor alle verkeer. Fietsers, gemotoriseerd verkeer en bussen volgen allemaal een omleiding. Lees meer over de hinder tijdens verschillende fasen op de pagina 'Actuele hinder'.

Start werken aan gescheiden riolering en landhoofden brug vanaf 26 februari

Wat is er al gebeurd:

 • tussen 8 en 25 september 2023:
  voorbereidende grondwerken om werfzone bouwrijp te maken  
 • tussen 25 september en eind november 2023:
  verplaatsings- en vernieuwingswerken voor alle water-, gas-, telecom- en elektriciteitsleidingen tussen de Dijlebrug en de Haachtsesteenweg. 
 • tussen eind november 2023 tot eind februari 2024:
  afbraakwerken brug, oude landhoofden en aanleg waterkeringsmuur met damplanken om bouwput aan nieuwe brug te kunnen werken
 • vanaf maandag 26 februari tot eind april 2024
  Opbraak rijweg Provinciebaan en aanleg aparte riolering van afvalwater en regenwater door Aquafin tussen de Dijlebrug en de Haachtsesteenweg
  Aanleg landhoofden aan beide kanten van de Dijle.

Wat staat er nog op de planning:

 • Begin mei tot aan start festivalperiode (aansluitend op rioleringswerken)
  Heraanleg van de Provinciebaan met nieuwe oversteekplaats 
  2e helft mei > Plaatsen van lijnvormige elementen aan de rand van de rijweg
  Begin juni > aanleg onderlaag asfalt

Heropbouw nieuwe Dijlebrug

 • Vanaf 8 mei tot aan start festival Werchter
  Plaatsen van betonnen liggers en brugdek. Begin mei werden de damplanken afgebrand tot op de juiste hoogte.
   
 • Na festival tussen 8/7 tem 12/7 - nog 1 week werken
  Aanleg brugvoegen
   
 • Bouwverlof 15/7 - 4/8
  Het betonnen brugdek kan verder uitdrogen tijdens het bouwverlof. 
   
 • Vanaf 4 augustus tot vrijdag 30 augustus:
  Waterdichting brug en verdere afwerking brugdelen
   

Overzicht projecten Rotselaar 

Er zijn op kortere termijn veel werven gepland in Rotselaar en de ruimere omgeving. In samenwerking met de gemeente Rotselaar, de nutsmaatschappijen, Infrabel en omliggende gemeenten, stemt het Agentschap Wegen en Verkeer de eigen projecten zo goed mogelijk af op de werken van onze partners. Een overzicht van alle projecten vindt u op deze pagina.

OverBruggen is een programma van de Vlaamse overheid om verouderde bruggen versneld te vernieuwen. Door deze inhaaloperatie wil Vlaanderen de veiligheid garanderen en de beschikbaarheid van deze kritieke schakels in het verkeersnetwerk versterken. De nieuwe bruggen moeten toekomstbestendig zijn en voldoen aan hedendaagse klanteneisen, zoals bredere fietspaden en verhoogde veiligheidsvoorzieningen.