Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg Antwerpsesteenweg (N70) aan op-en afritten R4

Heraanleg Antwerpsesteenweg (N70) aan op-en afritten R4

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N70

Wat en waarom?

Doel van de werken

In Oostakker ligt het knooppunt van de R4 met de N70. De huidige op- en afritten van de R4 komen uit op twee kruispunten met verkeerslichten op de N70. De inrichting van die kruispunten en de aanliggende fietspaden langs de N70 zorgen vandaag voor onduidelijke en gevaarlijke situaties. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer, Aquafin, Farys en stad Gent investeren samen in de heraanleg van de N70. Hoofddoel van de werken is om dit wegvak veiliger te maken, in het bijzonder voor de fietsers. Onder de weg komt ook een gescheiden rioleringsstelsel.  In het voorjaar van 2021 gaan de nutswerken die deze werken voorafgaan, van start. 

Welke zone wordt aangepakt?

De N70 krijgt een facelift van zijstraat Herman Teirlinckstraat in Oostakker tot aan de bushalte op de grens met Lochristi. 

Wat houdt de heraanleg in?

Voor de leesbaarheid is het plan hieronder opgesplitst in twee delen

 

Heraanleg N70 van H. Teirlinckstraat tot voorbij R4 (deel 1)

Heraanleg N70 van H. Teirlinckstraat tot voorbij R4 (deel 1) 

Heraanleg N70 van net voor de Drieselstraat tot grens met Lochristi (deel 2)

Heraanleg N70 van net voor de Drieselstraat tot grens met Lochristi (deel 2) 

Fietsers

  • Er komen vrijliggende fietspaden langs de N70. Tussen het fietspad en de rijweg komt ofwel een parkeerstrook, een groenstrook of een schrikstrook. 
  • De kruispunten van de N70 met de op- en afritten van de R4 (kruispunt met Groenstraat/Orchideestraat en met de Drieselstraat/op-en afrit R4) worden uitgerust volgens het principe van vierkant groen. Dit betekent dat er een aparte groenfase komt voor fietsers om in alle richtingen tegelijkertijd over te steken. Fietsers zullen dus zowel de N70, als de zijstraten van de N70 kunnen oversteken terwijl alle gemotoriseerd verkeer rood heeft. 
  • Aan het kruispunt met de H. Teirlinckstraat komt een fietsoversteek en opstelvak voor fietsers die uit de H. Teirlinckstraat komen. Het begin van de Groenstraat wordt uitgerust met fietssuggestiestroken. 
  • Aan de oprit naar de R4 richting Zelzate buigt het fietspad af en komt er een verkeerslicht. Zo geven we de fietsers ook hier een veilige oversteek.

Voetgangers

Op alle takken van de 3 kruispunten komen zebrapaden met verkeerslichten voor overstekende voetgangers. Dat betekent een extra zebrapad aan de H. Teirlinckstraat, aan de Orchideestraat en aan de op- en afrit van de R4 richting Gent-Zeehaven.

Openbaar vervoer

De bestaande busbanen en -haltes blijven behouden. 

Veiligere kruispunten

De Groenstraat zal niet langer schuin aantakken op de N70. Het einde van de Groenstraat wordt zo heraangelegd dat de Groenstraat recht op de N70 uitkomt en ook recht tegenover de Orchideestraat zal liggen. Dit zal het kruispunt veel overzichtelijker maken voor gemotoriseerd verkeer.  

Hetzelfde geldt voor het kruispunt met de Drieselstraat. Door de op- en afrit van de R4 af te buigen, komen die recht tegenover de Drieselstraat te liggen. In de zone die vrijkomt wordt een bufferbekken aangelegd. 

Timing en impact?

Timing

In het voorjaar van 2021 gaan de werken van start. Dan gaan de nutsmaatschappijen aan de slag om hun leidingen voor water, gas, elektriciteit en telecommunicatie te vernieuwen. Daarna, in de zomer van 2021 starten de weg en rioleringswerken. Ze zullen ongeveer 2 jaar duren. Door de werken in fasen uit te voeren, streven we ernaar om verkeer steeds  in beide richtingen mogelijk te houden langs de werfzone. Zijstraten en de op- en afritten van de R4 zullen wel afgesloten zijn op het moment dat de werfzone zich daar bevindt.

Communicatie

Voor de nutswerken van start gaan, organiseren de projectpartners een infomoment voor alle geïnteresseerden. De plannen zullen voorgesteld worden, het gescheiden rioleringsstelsel zal geduid worden en de aanpak van de nutswerken zal aan bod komen. Tot dan vindt u alle info over de heraanleg op deze webpagina.