Fietspaden en oversteekplaatsen voor Putsesteenweg in Kalmthout
Algemeen Overzicht
Herbekijk de presentatie en de veelgestelde vragen
Op woensdag 28 februari organiseerde AWV een infomoment voor de buurt. We lichtten de plannen toe, de procedure over de grondverwervingen en de vooropgestelde planning. Onder 'documenten' kan u de presentatie en de ontwerpplannen downloaden. Alle vragen die we ontvingen, tijdens en na afloop van de infosessie, beantwoorden we op de pagina met veelgestelde vragen.
HET PROJECT IN EEN NOTENDOP
Situering van het project
Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Kalmthout hebben plannen voor de aanleg van fietspaden langs de Putsesteenweg in Kalmthout. Het projectgebied strekt zich uit over een afstand van 3,3 km, vanaf het kruispunt met de Korte Heuvelstraat tot de gemeentegrens met Kapellen (kruispunt Canadezenlaan). Deze drukke gewestweg vormt een regionale verbinding tussen de regio Essen/Wuustwezel enerzijds en de A12 / haven van Antwerpen anderzijds. Tegelijk is het de toegangsweg tot natuurdomein Grenspark Kamthoutse Heide.
Naar een fietsvriendelijke Putsesteenweg
De weg maakt ook deel uit van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF), maar kan die rol niet waarmaken door het ontbreken van een degelijke fietsinfrastructuur. Binnen de bebouwde kom zijn de fietsvoorzieningen beperkt tot een strook van ongeveer een meter breed aan beide zijden van de weg. Buiten de bebouwde kom zijn er zelfs helemaal geen fietspaden vandaag.
Met dit project willen AWV en de gemeente de ontbrekende schakel in het BFF (provincie Antwerpen) en binnen het gemeentelijke fietsroutenetwerk aanvullen. Rioolbeheerder Aquafin maakt van de gelegenheid gebruik om tegelijkertijd met de aanleg van de fietspaden ook de riolering in de Putsesteenweg te vernieuwen.
Lees alles over het nieuwe ontwerp onder Toekomstbeeld.
Projectprocedure
Grondverwervingen
Voor de aanleg van de vrijliggende fietspaden, is een verbreding van het openbaar domein noodzakelijk. Het Vlaams Gewest moet hiervoor privé-eigendom verwerven. Het gaat dan voornamelijk over de inname van voortuinstroken van de woningen langs de Putsesteenweg. De Vlaamse overheid probeert dit steeds in dialoog met de betrokken eigenaars te doen. In functie van deze minnelijke verwervingen werd een budgetraming opgemaakt door de dienst Vastgoedtransacties. Deze raming maakt deel uit van het grondverwervingsdossier.
De eerste gesprekken met de eigenaars die betrokken zijn bij een grondverwerving startten in april 2024. Naar verwachting nemen de onderhandelingen ruim twee jaar in beslag. Deze procedure wordt uitgevoerd door Aquafin.
Omgevingsvergunning
Naast de grondverwervingen moeten we voor het project ook een omgevingsvergunning aanvragen, vermoedelijk dienen we deze in het voorjaar van 2025 in. De effectieve start van de werken hangt af van het bekomen van die omgevingsvergunning, maar dus ook van het verloop van de grondverwervingen, het vastleggen van de financiering voor de uitvoering van de werken en het aanstellen van een aannemer. Het blijft wel de ambitie om het project aansluitend aan het fietspadenproject van de Klinkaardstraat in Kapellen aan te vatten.
Communicatie
Blijf op de hoogte
Bij elke mijlpaal of bij belangrijk nieuws zal AWV communiceren en iedereen informeren over het project. Ondertussen vindt u op deze website steeds de huidige stand van zaken. Schrijf zeker in op onze digitale nieuwsbrief via het bruine kader (bovenaan of onderaan als u mobiel surft). Zo ontvangt u automatisch het laatste nieuws over dit project.