Archeologisch onderzoek
Archeologisch onderzoek
Schat aan archeologische vondsten gevonden
De Mechelse Poort heeft een rijk verleden. Wie hier een schop in de grond steekt, kan dus verwachten op archeologische resten te botsen. Bij de graafwerken voor de fietstunnel onder de Leopoldlaan zijn resten gevonden van een brug uit de 16de eeuw! Die brug verleende toegang tot Dendermonde via de Mechelse Poort. In een diepere laag werd zelfs een goed bewaarde houten vloer uit de late middeleeuwen ontdekt. Die vloer maakt mogelijk deel uit van een beer, een gemetselde dam in een vestinggracht. In de opening van de sluis werd bovendien een schedel aangetroffen. Daarnaast werden ook dierlijke botten, aardewerk en een munt opgegraven. Stuk voor stuk geven deze vondsten een bijzondere blik op het leven van vier tot zes eeuwen geleden.
Mechelse Poort is archeologisch belangrijke plek
Hoewel het bestaan van de brug en de poort bekend was, zijn dit de eerste tastbare overblijfselen. De exacte locatie, bouwstijl en datering waren tot nu toe een raadsel. Dankzij het huidige archeologisch onderzoek worden de toegangspoort tot de stad en de verdedigingsmechanismen en hun geschiedenis concreet. Ook de houten vloer en dierlijke botten kunnen veel onthullen, zo helpen hout en botmateriaal bijvoorbeeld bij het nauwkeurig dateren van structuren.
Zorgvuldige documentatie van de vondsten
Alle aangetroffen structuren, muren en vloeren worden nauwkeurig ingemeten met gps, gefotografeerd en beschreven. Deze gegevens worden daarna vergeleken met andere opgravingen en bronnen. Zo kan het verleden zo accuraat mogelijk gereconstrueerd worden. De meeste structuren zullen later waarschijnlijk verwijderd worden om plaats te maken voor de tunnel. De houten vloeren blijven wel bewaard, aangezien ze onder de nieuwe tunnel liggen. Wie binnenkort door de tunnel rijdt, volgt dus letterlijk het spoor van stadsgenoten uit de 16de eeuw.
Klik op het pijltje om de andere afbeeldingen te bekijken.