Overslaan en naar de inhoud gaan

Totaalrenovatie Beverentunnel

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

R2

De Beverentunnel wordt volledig onder handen genomen en klaargestoomd voor de klimaat- en energie-uitdagingen van de toekomst. De totaalrenovatie ging van start in de nacht van 14 op 15 juli 2024. Het einde van de werken is momenteel voorzien in de nazomer van 2025.

Wat en waarom?

Een totaalrenovatie van de tunnel

De structuur en technieken van de Beverentunnel zijn dringend aan vernieuwing toe. Daarom zorgen we voor een renovatie. Enerzijds voeren we structurele werken uit. Zo wordt de Beverentunnel voorzien van een volledig nieuw wegdek. Anderzijds staat een vernieuwing van de tunneltechnieken op de planning. De tunnel krijgt ledverlichting om de zichtbaarheid en veiligheid te verhogen en we vernieuwen de brandwerende bekleding. We voeren onder andere ook aanpassingen uit aan het ventilatiesysteem en de vluchtroute. Het uitzicht wordt eveneens sterk gemoderniseerd aan elke tunnelmond.

Huidig uitzicht van de Beverentunnel en simulatie na de renovatie.

Tunnel aanpassen aan uitdagingen van de toekomst

Met de totaalrenovatie stomen we de Beverentunnel klaar voor de klimaat- en energie-uitdagingen van de toekomst. Een waterzuiveringsinstallatie zorgt ervoor dat het opgepompte grondwater, dat de tunnel droog houdt, gefilterd wordt afgevoerd volgens de Vlaamse lozingsnormen. Ook richten we een zonnepark in op een groenzone aan de helling van de tunnel. We voorzien 750 zonnepanelen die de helft van de stroomcapaciteit van de tunnel leveren.

Toekomstige locaties van het zonnepark, de waterzuiveringsinstallatie en de infiltratiebekkens.

Informatieve video over de totaalrenovatie.

Participatie met havenbedrijven

De Beverentunnel bevindt zich middenin de Antwerpse haven. De havenbedrijven in de directe en wijde omgeving ondervinden een impact van de werken. Samen met de bedrijven die rechtstreeks geïmpacteerd zijn, voornamelijk door de aanleg van de nieuwe omleidingsweg, hebben we in 2022 enkele participatiemomenten doorlopen. We bekeken hoe we de hinder maximaal kunnen beperken voor alle betrokken partijen. Hiervoor werkten we samen met Voka ‑ Kamer van Koophandel Antwerpen‑Waasland en Alfaport-Voka.

Timing en impact?

Start totaalrenovatie juli 2024

Op 10 november 2023 gaf de Vlaamse Regering groen licht om verder werk te maken van een totaalrenovatie voor de Beverentunnel. Aannemersconsortium TM Bever (BESIX, BESIX Infra, BESIX Unitec, STADSBADER, STADSBADER CONTRACTORS en Equans) werd daarop aangesteld om de werken in goede banen te leiden. Op 22 december 2023 werd de omgevingsvergunning verkregen. De totaalrenovatie ging van start in de nacht van 14 op 15 juli 2024. Het einde van de werken is momenteel voorzien in de nazomer van 2025.

Overzicht van de timing van het project. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Meer weten over de timing van het project? Klik dan op het tabblad ‘Projectverloop’. Daar kan u meer lezen over de fasering. Meer weten over de actuele hinder? Klik dan op ‘Hinder en omleidingen'.

Vernieuwing wegdek R2 tussen aansluiting E34 en Beverentunnel

Tijdens de maanden mei, juni, juli en augustus 2024 vernieuwen we het wegdek van de R2 tussen de aansluiting met de E34 en de Beverentunnel in beide rijrichtingen. De werken zijn opgedeeld in acht zones en worden gespreid over tien weekends en twee nachten. Dat project staat los van de tunnelrenovatie. De projectteams houden uiteraard rekening met elkaars werken en zorgen ervoor dat de hinder maximaal wordt beperkt.