Overslaan en naar de inhoud gaan

Totaalrenovatie Beverentunnel

Totaalrenovatie Beverentunnel

Algemeen Overzicht

Status

Binnenkort

Provincie

Plaats

Weg

R2

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) renoveert de Beverentunnel. Van het voorjaar van 2024 tot begin 2025 nemen we de volledige tunnel onder handen. We voeren verschillende grootschalige en structurele renovatiewerken uit en we maken de tunnel klaar voor de klimaat- en energie-uitdagingen van de toekomst. 

Wat en waarom?

Een totaalrenovatie van de tunnel

De structuur en de technieken van de Beverentunnel zijn aan vernieuwing toe. Daarom zorgen we voor een renovatie van de volledige tunnel, in lijn met de Europese richtlijnen voor tunnelveiligheid.

We voeren structurele renovatiewerken uit. Zo wordt de Beverentunnel voorzien van een volledig nieuw wegdek, krijgt de tunnel led-verlichting om de zichtbaarheid en veiligheid te verhogen en vernieuwen we de brandwerende bekleding. We voeren onder andere ook aanpassingen uit aan het ventilatiesysteem en de vluchtroute. Het uitzicht van de tunnel wordt eveneens sterk gemoderniseerd aan elke tunnelmond.

Huidig uitzicht van de Beverentunnel en simulatie na de renovatie.

Beverentunnel aanpassen aan de uitdagingen van de toekomst

Met de totaalrenovatie maken we de Beverentunnel klaar voor de klimaat- en energie-uitdagingen van de toekomst. Een waterzuiveringsinstallatie zorgt ervoor dat het opgepompte grondwater, dat de tunnel droog houdt, gefilterd wordt afgevoerd volgens de Vlaamse lozingsnormen. Ook richten we een zonnepark in op een groenzone aan de helling van de tunnel, met 750 zonnepanelen die de helft van de stroomcapaciteit van de tunnel voorzien.

Zonnepark & waterzuiveringsinstallatie

Toekomstige locatie van het zonnepark en de waterzuiveringsinstallatie.

Participatie met havenbedrijven

De Beverentunnel bevindt zich middenin de Antwerpse haven. De havenbedrijven in de directe en wijde omgeving ondervinden ongetwijfeld een impact van de werken. Samen met de bedrijven die rechtstreeks geïmpacteerd worden door de aanleg van een nieuwe omleidingsweg hebben we in 2022 enkele participatiemomenten doorlopen. We hebben bekeken hoe we de hinder maximaal kunnen beperken voor alle betrokken partijen. Hiervoor werkten we samen met Voka ‑ Kamer van Koophandel Antwerpen‑Waasland en Alfaport-Voka.

Timing en impact?

Werken vanaf begin 2024

De omgevingsvergunning wordt ingediend in juni 2023. Nadien gaat het openbaar onderzoek van start. Als alles vlot verloopt, stellen we daarna een aannemer aan. Die maakt vervolgens zijn planning op en zorgt voor de implementatie van minder-hindermaatregelen.

We voorzien om de nieuwe omleidingsweg aan te leggen ten vroegste vanaf het voorjaar van 2024. De werkzaamheden aan de tunnel zelf starten naar alle waarschijnlijkheid tegen de zomer van 2024 en duren tot begin 2025. 

Beverentunnel renovatie tijdslijn

Tijdlijn van de renovatiewerken in de Beverentunnel.

Meer informatie over de impact van de werken, vind je hier.

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier