Overslaan en naar de inhoud gaan

Ombouw N49 tot snelweg (West-Vlaanderen)

Ombouw N49 tot snelweg (West-Vlaanderen)

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N49

Wat en waarom?

N49 wordt autosnelweg

De N49, de expresweg tussen Antwerpen en de kust, dateert van de jaren ‘70. Om die weg veiliger te maken en het verkeer er vlotter te laten verlopen, besliste de Vlaamse overheid om hem om te bouwen tot een autosnelweg. Tussen Antwerpen en Zelzate is de weg ondertussen al een autosnelweg (E34). Hetzelfde moet gebeuren tussen Zelzate en Westkapelle.

Lokaal verkeer scheiden van doorgaand verkeer

Het verkeer op de N49 kan vandaag niet vlot doorrijden. Er zijn verschillende kruispunten met en zonder lichten en het verkeer is er gemengd met auto’s, fietsers en landbouwvoertuigen. Dat leidt tot onveilige situaties. Om de N49 veiliger en vlotter te maken, scheiden we het doorgaande verkeer van het lokale verkeer.

  • Van de N49 maken we een snelweg voor doorgaand verkeer. De maximumsnelheid verandert daardoor van 90 km/u naar 120 km/u. Verkeer rijdt de snelweg op en af via een beperkt aantal op- en afritten.
  • Voor het lokale verkeer komt er aangepaste infrastructuur naast, over en onder de N49. Alle kruispunten en rechtstreekse aansluitingen op de N49 verdwijnen.

De ombouw van de N49 tot een snelweg wordt medegefinancierd door de Europese Unie.

Waar werken we wanneer?