Overslaan en naar de inhoud gaan

Volwaardige snelweg tussen Damweg en A11

Volwaardige snelweg tussen Damweg en A11

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Weg

N49

Wat en waarom?

Vlotter en veiliger verkeer op N49

De combinatie van fietsers, landbouwverkeer en auto’s aan 90 km/u op de N49 - de Expresweg tussen Antwerpen en de kust - leidt tot onveilige situaties. Daarom wordt de weg omgebouwd tot snelweg. Het doorgaande verkeer wordt gescheiden van het lokale verkeer. Het doorgaande verkeer rijdt op de snelweg, lokaal verkeer en fietsers rijden ernaast. 

In plaats van via de kruispunten, kan lokaal verkeer in de toekomst de Expresweg op een veilige manier oversteken door middel van tunnels op verschillende locaties.

Aanpassingen aan snelheidsregime

Op de Expresweg (N49) geldt momenteel een snelheidsregime van 90 km/uur. Om de weg aan te passen naar een snelheidsregime van 120 km/uur zijn er aanpassingen nodig aan de weg.

Zo moeten enkele bochten worden aangepast, en moet de volledige Expresweg opnieuw aangelegd worden.

Klik op de groene knop om de aanklikbare kaart te bekijken.

Op termijn vinden er nog andere projecten plaats op en langs de N49. Op deze webpagina vindt u een overzicht van alle geplande projecten.

Timing en impact?

Nog geen concrete timing

Het studiebureau maakte een verkeersveiligheidseffectenbeoordeling (VVEB) op. Hierin werden een aantal ontwerpkeuzes afgewogen ten opzichte van elkaar. Er is momenteel een ontwerp gekozen op basis van de resultaten van dit onderzoek.