Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe brug en ventweg over Damse Vaart

Nieuwe brug en ventweg over Damse Vaart

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N49

Wat en waarom?

Verbinding over Damse Vaart

De combinatie van fietsers, landbouwverkeer en auto’s aan 90 km/u op de N49 - de Expresweg tussen Antwerpen en de kust - leidt tot onveilige situaties. Daarom wordt de weg omgebouwd tot snelweg. Het doorgaande verkeer wordt gescheiden van het lokale verkeer. Het doorgaande verkeer rijdt op de snelweg, lokaal verkeer en fietsers rijden ernaast. In plaats van via de kruispunten, kan lokaal verkeer in de toekomst de Expresweg op een veilige manier oversteken door middel van tunnels op verschillende locaties.

Ventweg tussen molen van Hoeke en Lapscheurestraat

Er werd in het verleden al een ventweg aan de Expresweg aangelegd, tussen de Dudzelestraat en de molen van Hoeke. Ten zuiden van Lapscheure werd er ook al een ventweg aangelegd tot aan het kruispunt met de Hoornstraat. 

Nu worden beide delen van de ventweg verbonden door een nieuwe weg tussen de molen van Hoeke en Lapscheure-Dorp. De Lapscheurestraat wordt dan ook ingericht tot een volwaardige parallelweg. Zo wordt er een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad aangelegd en worden er bushaltes aangelegd naast de weg.

Nieuwe brug en fietsonderdoorgang over Damse Vaart

Om de ventwegen op elkaar te laten aansluiten, moet er een nieuwe brug over de Damse Vaart worden gebouwd.

Daarnaast wordt er ook een fietsonderdoorgang onder de nieuwe brug gebouwd. Zo worden conflicten tussen fietsers op de drukke fietsroute Brugge-Sluis en het verkeer op nieuwe ventweg vermeden.

Klik op de groene knop om de aanklikbare kaart te bekijken.

Op termijn vinden er nog andere projecten plaats op en langs de N49. Op deze webpagina vindt u een overzicht van alle geplande projecten.

Timing en impact?

Nog geen concrete timing

De ontwerpplannen van dit project zijn opgemaakt. Om de ventweg aan te leggen, is er extra ruimte nodig. De onteigeningsprocedure voor die extra ruimte is lopende.

Een concrete startdatum voor de werken er nog niet, de werken zijn gepland na 2024.