Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietstunnel Nonnendijk

Fietstunnel Nonnendijk

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N49

Wat en waarom?

Met de fiets onder de N49

De combinatie van fietsers, landbouwverkeer en auto’s aan 90 km/u op de N49 - de Expresweg tussen Antwerpen en de kust - leidt tot onveilige situaties. Daarom wordt de weg omgebouwd tot snelweg. Het doorgaande verkeer wordt gescheiden van het lokale verkeer. Het doorgaande verkeer rijdt op de snelweg, lokaal verkeer en fietsers rijden ernaast. In plaats van via de kruispunten, kunnen fietsers in de toekomst de N49 op een veilige manier oversteken door middel van fietstunnels op verschillende locaties. 

Ontbrekende schakel

Er waren al fietstunnels gepland onder de N49 aan de Waterpolder in Maldegem en de Vredestraat in Damme. Deze tunnels liggen ongeveer 4 kilometer van elkaar. Om fietsers meer plekken te geven om veilig over te steken, werd beslist om ongeveer halverwege de twee, ter hoogte van de Nonnendijk, een extra fietstunnel te bouwen.

Op termijn staan er nog projecten gepland op de N49. Op deze webpagina vindt u een overzicht.

Klik op de groene knop om de aanklikbare kaart te bekijken.

Waar staan we nu?

Eerste ontwerp in opmaak

Op dit moment werken we aan het eerste ontwerp van de fietstunnel. Een concrete timing voor de werken is er nog niet. De eerste spadesteek vindt sowieso plaats na 2024.

Elk project van Wegen en Verkeer doorloopt een vaste reeks administratieve stappen voor de werken kunnen starten. U leest er alles over op deze pagina.