Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw kruispunt op Dampoort en heraanleg Antwerpenplein

Nieuw kruispunt op Dampoort en heraanleg Antwerpenplein

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R40

De komst van de Verapazbrug ten noorden van de Dampoort zal ervoor zorgen dat de verkeersstromen in het noorden van Gent en op de Dampoort wijzigen. Om de Dampoort klaar te stomen voor deze gewijzigde verkeersafwikkeling, gaan we in maart 2021 aan de slag op de rotonde van de Dampoort en het Oktrooiplein. Er komt een volwaardig kruispunt op de aansluiting van de Koopvaardijlaan met de Dampoort. Om hiervoor voldoende ruimte te creëren, wordt ook de noordkant van het Antwerpenplein aangepakt. Tegelijkertijd vinden rioleringswerken plaats op het Oktrooi- en Antwerpenplein.

Wat en waarom?

Wat houden de werken in? 

Nu loopt de stadsring via Dok-Noord en Dok-Zuid naar de Dampoort. Met de komst van de Verapazbrug verleggen we de stadsring naar de Koopvaardijlaan. De grote verkeersstroom zal met andere woorden via de Koopvaardijlaan op Dampoort aansluiten en niet langer via Dok-Zuid. Om klaar te zijn voor deze wijziging, bouwen we een nieuw kruispunt op Dampoort. De rijstroken worden herschikt en er komen een aantal verkeerslichten bij voor wie naar de Koopvaardijlaan rijdt en voor wie uit de Koopvaardijlaan komt. 

Voor een vlotte verkeersafwikkeling komen er in het begin van de Koopvaardijlaan twee rijstroken richting de Vliegtuiglaan. De parkeerstrook langs de rijstrook richting de Vliegtuiglaan moet hiervoor wijken. 

Fietsers

Er komt een stuk dubbelrichtingsfietspad bij, zodat na de werken fietsers tussen de Kleindokkaai en de Antwerpsesteenweg een dubbelrichtingsfietspad kunnen nemen. Aan de Koopvaardijlaan komen verkeerslichten voor fietsers. Alle bushaltes worden verplaatst naar het Antwerpenplein en op het Antwerpenplein wordt het fietspad achter de bushaltes aangelegd. Hierdoor scheiden we de opstappende reizigers van de fietsers. 

Heraanleg Antwerpenplein

Op het Antwerpenplein werken we zowel boven als onder de grond. De grootste wijziging bovengronds zijn de bushaltes. Alle bussen die vertrekken in de richting van de Dampoort komen na de werken op het Antwerpenplein te liggen. Het aantal rijstroken voor alle bewegingen blijft hetzelfde als nu. Onder de grond voeren we ingrijpende rioleringswerken uit. Die zijn nodig voor de latere heraanleg van de Land Van Waaslaan. Door de werken samen met de heraanleg van het Antwerpenplein uit te voeren, vermijden we dat we binnen een aantal jaar opnieuw werken moeten uitvoeren op het Antwerpenplein.

 

Ontwerp van Antwerpenplein in Gent

Nieuw kruispunt op de Dampoort

Timing en impact?

Timing van de werken 

Nutswerken 

Op maandag 23 november starten de nutswerken. Deze werken zullen 3 maanden duren.

Lees meer over de timing en fasering van deze werken. 

Weg- en rioleringswerken

In maart 2021 starten de weg- en rioleringswerken. Op dat moment beginnen we met de heraanleg van de Dampoort en het Antwerpenplein. Deze werken zullen ongeveer twee jaar duren.