Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Verapazbrug verbindt Muidelaan en Afrikalaan

Nieuwe Verapazbrug verbindt Muidelaan en Afrikalaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

R40

De toekomstige Verapazbrug zal de Muidelaan over het water heen met de Afrikalaan verbinden. Als de brug klaar is, zal de kleine stadsring via de Afrikalaan naar de Dampoort lopen. Hierdoor verandert de verkeerssituatie aan Dok Noord, Stapelplein en Dok Zuid. Ook de R4 wordt vlotter bereikbaar. Als alles volgens planning loopt, starten de werken in het voorjaar 2021. AWV werkt in dit project samen met stad Gent, De Lijn, Farys en De Vlaamse Waterweg. 

Wat en waarom?

Het project bestaat uit de bouw van de nieuwe brug en de heraanleg van de Muidelaan en de Afrikalaan, waar de brug op de bestaande wegen aansluit. Met de komst van de brug wordt de stadsring (R40) verlegd naar de Afrikalaan en de Koopvaardijlaan. Dat betekent ook dat de verkeersstromen in het noorden van de stad wijzigen en de R4 vlotter bereikbaar wordt. De nieuwe brug zorgt ook voor een goede bereikbaarheid van de Oude dokken, een nieuw stadsdeel. Langs beide kanten van de brug komen er zones voor groen en recreatie.

De naam Verapazbrug verwijst naar een 19e-eeuwse geschiedenis, toen op deze plaats in Gent (1843) kolonisten met de boot vertrokken richting Guatemala voor een project dat de volledig steun had van de toenmalige koning Leopold I van België. De bestemmingen waren onder meer Izabal en Verapaz.  

Beeld Verapazbrug met zicht vanop het water

Waarom is de brug nodig?

Met de komst van de brug wordt de stadsring verlegd. Die loopt straks niet meer via Dok-Noord en Dok-Zuid, maar wel via de Afrikalaan en de Koopvaardijlaan. 

schema stadsring voor Verapazbrug

stadsring voor Verapazbrug

schema stadsring na Verapazbrug

stadsring met Verapazbrug

  • Dat is goed nieuws voor de wijk Muide-Meulestede-Ham, want de verkeersdruk door verkeer dat naar de R4 rijdt, zal daar aanzienlijk verminderen. 
  • Ook Dok Noord en Dok Zuid varen wel bij dit project. Dok Noord wordt autoluw. Langs Dok Zuid zal enkel nog lokaal verkeer rijden.  
  • Tenslotte betekent de brug ook een ontlasting voor Dampoort doordat het verkeer vlotter naar de R4 zal kunnen. 

 

De Verapazbrug is ook een belangrijke schakel voor de Oude dokken. De brug zorgt voor een vlotte bereikbaarheid van dit nieuwe stadsdeel en verbindt beide zijden van het water. In het project zijn ook twee aantrekkelijke kades voorzien, die ruimte beiden voor recreatie en aangenaam fietsen en wandelen.

Het verkeersluw maken van Dok Noord en Zuid zorgt ook voor ruimte voor de toekomstplannen van De Lijn om tramlijn 4 te verlengen tot Dampoort. 

Wat houdt het project in?

Het project bestaat uit de bouw van de nieuwe brug en de heraanleg van de Muidelaan en de Afrikalaan, waar de brug op de bestaande wegen aansluit. 

 

Overzichtplan van het project

Brug over het water

De brug ligt in het verlengde van de Muidelaan, start aan de oude grindbakken en landt aan de overkant van het water ter hoogte van het bedrijf Christeyns tussen de Koopvaardijlaan en de Afrikalaan. De brug telt twee rijstroken in elke richting en een afgescheiden fietspad langs beide zijden van de brug. 

 

dwarsprofiel van nieuwe brug
Beeld Verapazbrug met zicht vanuit grindbakken

Fietsers en voetgangers kunnen langs beide zijden in twee richtingen fietsen en wandelen. Ook op de kades langs beide zijden van het water is een gemengde zone voor fietsers en voetgangers voorzien. Die is breed genoeg om in beide richtingen verkeer door te laten.

Heraanleg Muidelaan

De Muidelaan wordt aangepakt tussen zijstraat Voormuide en de oude grindbakken. Er is aandacht besteed aan de ontsluiting van alle bedrijven en in het ontwerp is rekening gehouden met de doortrekking van tramlijn 4 naar Dampoort. In de middenberm is hier ruimte voor voorzien. Er komen twee rijstroken in elke richting met lichten aan de in- en uitrit naar de ACEC-site. Aan de verkeerslichten kunnen fietsers in twee richtingen oversteken. Dok-Noord wordt autoluw. In het ontwerp is rekening gehouden met de doortrekking van tramlijn 4 naar Dampoort. In de middenberm is ruimte voorzien voor een vrije trambedding. 

visualisatie Muidelaan

Timing en impact?

In her voorjaar 2021 gaan de werken van start. Eerst komen de nutsmaatschappijen langs om hun leidingen te vernieuwen. Aansluitend gaat de bouw van de brug en de heraanleg langs beide zijden van de brug van start. In 2023 moeten alle werken afgerond zijn.