Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbeteringen

Verbeteringen

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R22

Wat zijn de verbeteringen?

De Woluwelaan onderging een ingrijpende facelift, waarbij de wegindeling flink wijzigde. Vanaf nu kan je de Brusselse binnen- en buitenring oprijden via het vernieuwde op- en afrittencomplex. Tegelijkertijd maakten we de Woluwelaan een stuk aangenamer en veiliger.

Comfortabele en veilige fietspaden

De nieuwe Woluwelaan is gemaakt op maat van fietsers. Langs beide kanten van de wegkomen veilige fietspaden omringd met groen. Wegen en Verkeer verbond deze nieuwe fietspaden met de bestaande veilige fietsinfrastructuur tussen de Broekstraat en de Budasteenweg, die in 2017 heraangelegd werd. Bovendien zorgt de fietstunnel die onder het kruispunt met de op- en afritten naar de ring (R0) doorloopt voor veilig en comfortabel fietsverkeer tussen de Broekstraat en de Beaulieuwijk.

Een aparte tweerichtingsbusbaan voor Ringtrambus

De Ringtrambus kreeg naast de rijweg richting Diegem een aparte tweerichtingsbusbaan. Deze rijdt vanaf 2024 volledig afgescheiden van het autoverkeer op de Woluwelaan met een rijstrook in elke richting. Zo schuift de trambus op piekmomenten niet achter het autoverkeer aan en kan ze vlot doorrijden. De Ringtrambus nemen wordt zo een stuk sneller én comfortabeler: een volwaardig alternatief voor de auto. De Ringtrambus ziet eruit als een tram, maar rijdt zoals de bus op de weg. Met de Ringtrambus reist u in de toekomst in geen tijd heen en weer tussen hotspots als Brussels Airport, de Heizel en het station van Vilvoorde.

Tunnel onder aansluiting met nieuwe op- en afritten

Het verkeer dat op de Woluwelaan richting Vilvoorde gaat, rijdt vanaf nu door een tunnel van zo’n 600 meter. De tunnel begint net na het kruispunt met de Haachtsesteenweg en komt weer boven voorbij de op- en afritten, vlak na de Budasteenweg. De nieuwe tunnel voor doorgaand verkeer op de Woluwelaan richting Vilvoorde zorgt ervoor dat het verkeer onder de nieuwe aansluitingen van de Ring rond Brussel (R0) met de Woluwelaan kan blijven doorrijden. Door dit verkeer ondergronds te sturen, kwam er bovengronds ruimte vrij om het nieuwe kruispunt veilig in te richten.

Benieuwd hoe zo'n tunnel gebouwd wordt? Ontdek het in onderstaande video

Kruispunt met verkeerslichten als schakel tussen Woluwelaan en Ring rond Brussel

Aan de op- en afritten van de Ring rond Brussel (R0) legde Wegen en Verkeer een volledig nieuw kruispunt aan met verkeerslichten. Die zorgen ervoor dat het verkeer tussen de Woluwelaan, de R0 en het stuk van de R0 tussen Machelen en Halle (E19) op een vlotte manier verloopt. Wie vanuit Diegem rechtdoor wil rijden, neemt de tunnel (zie hierboven). Verkeer vanuit Diegem dat de binnen- of buitenring rond Brussel wil nemen, kan aan het kruispunt rechts voorsorteren om de oprit te nemen. Voor verkeer vanuit Vilvoorde dat de binnen- of de buitenring wil bereiken, kwamen er op het kruispunt van de Woluwelaan voorsorteerstroken naar links. Het verkeer dat van de ring komt en de Woluwelaan wil nemen, wordt met dezelfde verkeerslichten geregeld.

Ook aan het kruispunt van de Woluwelaan met de Nieuwbrugstraat plaatste Wegen en Verkeer verkeerslichten om de verkeersstromen vlotter en veiliger te laten verlopen.

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.