Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting van de Woluwelaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

,

Weg

N425

Begin juli eindigden de werken van Wegen en Verkeer tussen de Kerklaan en de Haachtsesteenweg. Vanaf dan treedt de nieuwe circulatie in werking. Maar daarmee zijn de werken in Vilvoorde, Machelen en Diegem nog niet achter de rug. De Werkvennootschap werkt vanaf eind juli op de Woluwelaan in Diegem. Dat betekent ook dat u zich voor vragen over dit project wendt tot het team van Werken aan de Ring via info@werkenaandering.be en niet meer tot de contactgegevens van deze werken.

Van zodra er meer duidelijkheid is over de herinrichting van het kruispunt met de Kerklaan en dat met de Haachtsesteenweg (deelprojecten 3 en 4), leest u dat op deze webpagina.

Wat en waarom?

Van drukke verkeersas naar leefbare, veilige en vlotte verbindingsweg

Sinds 2020 werkt Wegen en Verkeer op de Woluwelaan (R22). Het project bevindt zich in Machelen vanaf het kruispunt met de Kerklaan tot en met het kruispunt met de Haachtsesteenweg (N21). Dit stuk van ruim 2 kilometer geven we tijdens vier deelprojecten een grondige make-over om de Woluwelaan zo beter bereikbaar, veiliger, praktischer en mooier te maken. En dat voor alle weggebruikers. 

Van 2020 tot de zomer van 2023 werkte Wegen en Verkeer op het stuk tussen de kruispunten met de Kerklaan en de Haachtsesteenweg. Het uitzicht en de wegindeling van de Woluwelaan veranderden daar grondig: 

  • Door de vrijliggende fietspaden is het veiliger fietsen aan beide kanten van de rijweg. 
  • Door een nieuwe vrijliggende tweerichtingsbusbaan naast de rijweg richting Diegem rijdt de Ringtrambus vanaf 2024 vlot langs de Woluwelaan. Zo willen we mensen overtuigen om de auto te laten staan en meer gebruik te maken van het openbaar vervoer.
  • Dankzij de nieuwe tunnel kan het verkeer richting Vilvoorde blijven doorrijden onder de nieuwe aansluitingen van de Ring rond Brussel (R0) met de Woluwelaan.
  • De capaciteit van de Woluwelaan tussen de Budasteenweg en de Haachtsesteenweg ging van twee rijstroken naar één rijstrook per rijrichting.
  • Ter hoogte van de nieuwe op- en afritten van de Ring rond Brussel (R0) kwam er een gelijkgronds kruispunt met verkeerslichten voor een vlotte wissel tussen de Woluwelaan, de Ring rond Brussel en de E19 (dit is het stuk van de R0 tussen Machelen en Halle).

Meer weten over de verbeteringen? Bekijk hier de detailkaart.

Timing en impact?

Werken deelproject 2 afgerond

De herinrichting van de Woluwelaan tussen het kruispunt met de Haachtsesteenweg en dat met de Kerklaan (deelproject 2) werd eind juni afgerond. De werken van deelprojecten 3 en 4 starten volgens de huidige planning in het voorjaar van 2025 (en dus niet in het najaar 2024 zoals eerder werd gecommuniceerd).

Momenteel lopen er ook nog andere projecten in de buurt van de Woluwelaan. Bekijk de kaart hieronder en lees onderaan deze webpagina meer.

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart volledig en groter te zien.