Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting van de Woluwelaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R22

Wat en waarom?

Van drukke verkeersas naar leefbare, veilige en vlotte verbindingsweg

Sinds 2020 werkt Wegen en Verkeer op de Woluwelaan (R22). Het project bevindt zich in Machelen tussen het kruispunt met de Kerklaan en het kruispunt met de Haachtsesteenweg (N21). Dit stuk van ruim 2 kilometer geven we een grondige make-over om de Woluwelaan zo beter bereikbaar, veiliger, praktischer en mooier te maken. En dat voor alle weggebruikers. 

Het uitzicht en de wegindeling van de Woluwelaan veranderen grondig na afloop van de werken:

  • Door de vrijliggende fietspaden is het veiliger fietsen aan beide kanten van de rijweg. 
  • Door een nieuwe vrijliggende tweerichtingsbusbaan naast de rijweg richting Diegem rijdt de Ringtrambus vanaf 2024 vlot langs de Woluwelaan. Zo willen we mensen overtuigen om de auto te laten staan en meer gebruik te maken van het openbaar vervoer.
  • Er komt een nieuwe tunnel van zeshonderd meter lang voor doorgaand verkeer op de Woluwelaan richting Vilvoorde. Zo kan het verkeer blijven doorrijden onder de nieuwe aansluitingen van de Ring rond Brussel (R0) met de Woluwelaan.
  • De capaciteit van de Woluwelaan tussen de Budasteenweg en de Haachtsesteenweg brengen we terug van twee rijstroken naar één rijstrook per rijrichting.
  • Ter hoogte van de nieuwe op- en afritten van de Ring rond Brussel (R0) komt er een gelijkgronds kruispunt met verkeerslichten voor een vlotte wissel tussen de Woluwelaan, de Ring rond Brussel en de E19 (dit is het stuk van de R0 tussen Machelen en Halle). 

Meer weten over de verbeteringen? Bekijk hier de detailkaart.

Timing en impact?

Werken tussen de Haachtsesteenweg en Kerklaan afgerond tegen juli 2023

De herinrichting van de Woluwelaan tussen het kruispunt met de Haachtsesteenweg en dat met de Kerklaan (deelproject 2) wordt tegen deze zomer afgerond.

Naast de werken van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn er ook nog andere projecten in de buurt van de Woluwelaan in uitvoering. Bekijk de kaart hieronder en lees onderaan deze webpagina meer.

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart volledig en groter te zien.

Bestemmingsverkeer langs werfzone via versmalde rijstroken

Het bestemmingsverkeer op de Woluwelaan kan tijdens de werken via versmalde rijstroken (één per rijrichting) steeds doorrijden, maar moet rekening houden met een snelheidsbeperking. Afhankelijk van de fase waarin we werken, worden de zijstraten die aantakken op de werfzone op de Woluwelaan tijdelijk afgesloten. Voor de bedrijven en omwonenden in die straten stellen we kleinere, lokale omleidingen in. 

Op de hoogte blijven van de actuele hinder? Lees hier verder. 

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Omgevingsmanager Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
0472 18 53 94
E-mail