Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting van de Woluwelaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R22

Wat en waarom?

Van drukke verkeersas naar leefbare, veilige en vlotte boulevard

De komende jaren werkt Wegen en Verkeer op de Woluwelaan (R22). Het project bevindt zich in Machelen tussen het kruispunt met de Kerklaan en het kruispunt met de Haachtsesteenweg (N21). Dit stuk van ruim 2 kilometer geven we een grondige make-over om de Woluwelaan zo beter bereikbaar, veiliger, praktischer en mooier te maken. En dat voor alle weggebruikers. 

Het uitzicht en de wegindeling van de Woluwelaan veranderen grondig na afloop van de werken:

  • Er komt een nieuwe tunnel van zeshonderd meter lang voor doorgaand verkeer op de Woluwelaan richting Vilvoorde. Zo kan het verkeer blijven doorrijden onder de nieuwe aansluitingen van de Ring rond Brussel (R0) met de Woluwelaan.
  • Door de grotendeels vrijliggende fietspaden is het veiliger fietsen aan beide kanten van de rijweg. Aan de oostkant van Diegem naar Vilvoorde is het fietspad volledig vrijliggend. Ten westen in de richting van Diegem is het fietspad gedeeltelijk vrijliggend. Ter hoogte van de Kerklaan, de geplande BROEKLIN-site en de Budasteenweg maken we ook ruimte vrij voor nieuwe voetpaden. Bovendien loopt de bestaande fietstunnel onder de aan te sluiten op- en afritten door. Zo fietst u comfortabel tussen de Broekstraat en de Beaulieuwijk zonder een auto te zien. 
  • Door een nieuwe vrijliggende tweerichtingsbusbaan in de rijrichting van Diegem rijden bussen vlotter langs de Woluwelaan. Zo willen we mensen overtuigen om de auto te laten staan en meer gebruik te maken van het openbaar vervoer.
  • De capaciteit van de Woluwelaan tussen de Budasteenweg en de Haachtsesteenweg brengen we terug van twee rijstroken naar één rijstrook per rijrichting.
  • Ter hoogte van de nieuwe op- en afritten van de Ring rond Brussel (R0) komt er bovengronds een kruispunt met verkeerslichten voor een vlotte wissel tussen de Woluwelaan, de Ring rond Brussel en de E19 (dit is het stuk van de R0 tussen Machelen en Halle). Volgens de huidige planning kunnen automobilisten vanaf 2023 de nieuwe op- en afritten in gebruik nemen. Vanaf dan zal niet alleen de binnenring maar ook de buitenring rond Brussel rechtstreeks met de Woluwelaan verbonden zijn. 

Meer weten over de verbeteringen? Bekijk hier de detailkaart.

Timing en impact?

Werken op Woluwelaan sinds januari 2021

Sinds 11 januari is Wegen en Verkeer gestart met de werken op de Woluwelaan. Om de hinder voor de omgeving en het verkeer te spreiden, pakken we de zone tussen de Haachtsesteenweg en de Kerklaan in vijf fasen aan.

Meer info over de timing en fasering? Lees hier verder.

Bestemmingsverkeer langs werfzone via versmalde rijstroken

Het bestemmingsverkeer op de Woluwelaan kan tijdens de werken via versmalde rijstroken (één per rijrichting) steeds doorrijden, maar moet rekening houden met een snelheidsbeperking. Afhankelijk van de fase waarin we werken, worden de zijstraten die aantakken op de werfzone op de Woluwelaan tijdelijk afgesloten. Voor de bedrijven en omwonenden in die straten stellen we kleinere, lokale omleidingen in. 

Op de hoogte blijven van de actuele hinder? Lees hier verder. 

Afrit 5 Machelen-Woluwelaan definitief afgesloten

De bestaande afrit nummer 5 vanop de Brusselse binnenring richting de Woluwelaan werd bij de start van de werken op 11 januari 2021 definitief afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via afrit 12 op de E19. 

Meer info over de omleiding? Bekijk onze korte video over het afsluiten van afrit 5.