Overslaan en naar de inhoud gaan

Actuele hinder

Actuele hinder

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R22

Sinds 11 oktober 2021 is Wegen en Verkeer gestart met werken op de Schaarbeeklei (N1), een gewestweg in Vilvoorde die parallel loopt met de Woluwelaan. Meer info over de werken vindt u terug op deze webpagina

De voorbereidende fase 1, waarbij we toegangs- en ontsluitingswegen aanleggen voor bedrijven langs de Woluwelaan, werd nog niet volledig afgerond. Die fase hopen we dit jaar nog af te ronden. 

Verkeerssituaties sinds 2 augustus

Sinds 2 augustus zijn we gestart met fase 3 van de werken op de Woluwelaan. De fasewissel van de werken brengt nieuwe verkeerssituaties met zich mee, die minstens een jaar zullen aanhouden. Om die duidelijk in beeld te brengen, maakten we onderstaande kaart op:

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.

Maatregelen voor het fietsverkeer

 • Sinds 18 augustus 2021 kunnen fietsers en voetgangers gebruik maken van de tijdelijke brug over de Woluwelaan, ter hoogte van het kruispunt met de Budasteenweg en de Bergstraat, aan World Pack. Die fietsbrug is nodig om ervoor te zorgen dat fietsers veilig kunnen oversteken tijdens de herinrichting van de Woluwelaan. Ook wandelaars kunnen gebruik maken van de brug om van het centrum in Machelen naar het industrieterrein en omgekeerd te wandelen. De tijdelijke fiets- en voetgangersbrug zal in principe blijven staan tot het einde van de werken, voorzien in het voorjaar van 2023
 • Fietsers die normaal gezien gebruik maken van de Woluwelaan worden tijdens de werken lokaal omgeleid. De omleiding loopt zowel via de westelijke als de oostelijke zijde van de Woluwelaan. 
  • In het westen: via de Vilvoordelaan, Rittwegerlaan, Witloofstraat en Kuregemstraat. 
  • In het oosten: via de Vilvoordelaan, Dorpstraat, Koningin Fabiolalaan, Vredestraat, Heirbaan en Haachtsesteenweg. 

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.

Maatregelen voor het autoverkeer

 • Tijdens de werken kan bestemmingsverkeer altijd op de Woluwelaan rijden. Omdat we zowel werken op de weghelft richting Diegem als de weghelft richting Vilvoorde, moet het verkeer ter hoogte van de Beaulieustraat wisselen van weghelft. Vanaf de Henri Rampelbergstraat tot de Beaulieustraat rijdt u over versmalde rijstroken (een rijstrook per rijrichting) op de weghelft richting Vilvoorde. In de zone tussen de Beaulieustraat en de Haachtsesteenweg rijdt u op de nieuwe tweerichtingsbusbaan. Daarbij geldt er over het volledige traject een snelheidsbeperking van 50 km/u.
 • U kan de Vilvoordelaan opnieuw gebruiken in beide richtingen. 
 • De Budasteenweg wordt opnieuw opengesteld voor verkeer, al gaat het hier enkel om de westelijke zijde. De oostzijde sluit de gemeente Machelen af als maatregel tegen het sluipverkeer. Om de Woluwelaan te bereiken kan u omrijden via de Pieter Schroonsstraat en de Viaductstraat, of via het centrum van Machelen. Om de Beaulieuwijk te bereiken vanaf de Woluwelaan rijdt u om via de Henri Rampelbergstraat, de Henri Brounsstraat en de Pieter Schroonsstraat.
 • Om tijdens de werken verkeersproblemen te vermijden in de smalle Viaductstraat, plant de gemeente Machelen een proefopstelling waarbij de Viaductstraat enkelrichting wordt richting de Woluwelaan. Inrijden kan via de Henri Rampelbergstraat. Als de proefopstelling positief blijkt en past binnen het nieuwe mobiliteitsplan dat de gemeente Machelen wil opstellen, kan de wijziging ook definitief worden. 

Vragen over de geplande proefopstelling? Contacteer de gemeente via mobiliteit@machelen.be of 02 752 40 31

 • Tijdens de werken van fase 3 sluiten we tijdelijk de Nieuwbrugstraat en het oostelijke deel van de Budasteenweg af van de Woluwelaan. Daarnaast blijven de Beaulieustraat en afrit 5 definitief dicht. 
 • Afrit 5 Machelen-Woluwelaan werd bij de start van fase 2, op 11 januari, volledig afgesloten. Om de Woluwelaan vanop de Ring rond Brussel te kunnen bereiken, is er een omleiding uitgestippeld. Die loopt via de snelweg E19 richting Antwerpen en afrit 12 Vilvoorde-Luchthavenlaan. Door rechtsaf te slaan aan afrit 12, kunnen automobilisten via de Haachtsesteenweg richting Woluwelaan of Diegem rijden. Wanneer ze links afslaan, kunnen ze via rotonde De Vuist Machelen of Vilvoorde bereiken. Wegen en Verkeer maakte een korte interactieve video om deze omleiding zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. 

Bereikbaarheidsplan voor bedrijven in de buurt

Om ervoor te zorgen dat bedrijven en handelaars bereikbaar blijven, deelden we de industriezone ten westen van de Woluwelaan op in twee grote zones: de gele zone en de blauwe zone. De gele zone omvat het gebied vanaf de Budasteenweg tot en met de uitloper van de Rittwegerlaan. De blauwe zone loopt vanaf diezelfde uitloper tot en met de Vilvoordelaan.

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.

Om de omleidingsroutes duidelijk in beeld te brengen, maakten we per zone een bereikbaarheidsfiche op. De bereikbaarheidsfiche die overeenkomt met de zone waarin uw bedrijf ligt, kan u downloaden onder het tabblad ‘Documenten’. U kan deze digitale fiches verspreiden onder leveranciers, klanten en werknemers en/of opnemen in uw digitale communicatie (website, Facebookpagina …).

Aangepaste verkeerssituatie: van Diegem naar Vilvoorde via de rotonde van Brucargo

De werken aan de Woluwelaan hebben ook gevolgen voor de verkeerssituatie aan de Haachtsesteenweg in Melsbroek. Sinds het afsluiten van de rechtstreekse verbinding van de Brusselse binnenring (R0) met de Woluwelaan (R22)  gebruiken meer automobilisten de afrit Vilvoorde Luchthavenlaan (nr. 12) van de E19. Het verkeer is daar in die mate toegenomen dat er op de drukke momenten wachtrijen staan tot op de E19. In de avondspits slaat de file vaak terug tot op de buitenring.

Om het verkeer op de afrit vlotter te laten rijden, wordt de circulatie op dit drukke knooppunt aangepast terwijl Wegen en Verkeer aan de Woluwelaan werkt. Automobilisten die vanuit Diegem komen via de Haachtsesteenweg (N21) en de Luchthavenlaan (N211) willen nemen in de richting van rotonde De Vuist / Vilvoorde, zullen voortaan moeten omrijden via de Bataviastraat (richting Brucargo). Ze zullen daarna aan de rotonde van de cargozone rechtsomkeer moeten maken en ten slotte over het viaduct van de Luchthavenlaan richting Vilvoorde rijden. Zie het plan hieronder voor de omrijbeweging.