Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Tiensepoort

Herinrichting Tiensepoort

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R23

Wat en waarom?

Veilig oversteken op druk kruispunt

Wegen en Verkeer pakt het drukke kruispunt van de Tiensepoort in Leuven aan. Enkele aanpassingen en een nieuwe lichtenregeling moeten het kruispunt veiliger maken voor alle weggebruikers. 

Wat verandert er?

  • Nieuwe lichtenregeling: de verkeerslichten op het kruispunt worden anders afgesteld. Met de nieuwe regeling worden conflicten tussen fietsers, voetgangers en auto’s zo goed als onmogelijk. Wanneer het licht voor fietsers en voetgangers op groen staat, staat het licht voor de meeste auto’s op rood. Enkel auto’s die niet in conflict kunnen komen met overstekende fietsers, krijgen dan groen licht.
  • Twee by-passes geschrapt, een heraangelegd: als je vandaag met de wagen van de Parkpoort komt en de Tiensesteenweg wil indraaien, dan neem je een rechtstreekse verbinding of een ‘by-pass’, waardoor je niet voor de lichten hoeft te wachten. Dat verandert in de toekomst. De by-pass verdwijnt en als automobilist zal je voor de verkeerslichten moeten wachten. Wegen en Verkeer schrapt ook de by-pass voor de bestuurders die vanuit de Tiensestraat komen en rechtsaf de Leuvense ring (richting Parkpoort) indraaien. De by-pass voor de bestuurders die van het station / het Provinciehuis komen en de Blijde Inkomststraat indraaien, blijft. Hij wordt wel verhoogd aangelegd, zodat bestuurders meer alert worden voor de fietsers en voetgangers die deze by-pass kruisen. De fietsers die rechtdoor rijden hebben uiteraard ook voorrang op de auto’s die afslaan. 
  • De circulatie van het autoverkeer zal veranderen in de woonwijk gelegen tussen de Geldenaaksevest, Tiensesteenweg, Tivolistraat en Kerkhofdreef. Lees de brief die Wegen en Verkeer aan de bewoners bezorgde voor meer informatie daarover. 

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om het ontwerpplan volledig en groter te zien.

Timing en impact?

Start werken 3 april 

De aannemer start begint op 3 april met de werken. Ze zullen beëindigd worden in de loop van juli. Zodra er een einddatum bekend is, delen we die op deze pagina. 

Tijdens de paasvakantie worden er voorbereidende werken uitgevoerd, voornamelijk aan de verkeerslichteninstallatie. Die zullen met beperkte hinder gepaard gaan. Op 17 april begint de eigenlijke herinrichting. Dan zal de hinder toenemen. 

Sterke hinder 

De werken worden zodanig georganiseerd, dat zo goed als alle verkeersbewegingen mogelijk blijven. Voetgangers, fietsers en automobilisten moeten wel rekening houden met bijkomende wachttijden. Voetgangers en fietsers zullen ook gedurende aanzienlijke periodes maar langs één kant van het kruispunt kunnen oversteken. Daardoor moeten ze omlopen of omrijden om de ring te kunnen oversteken. Wegen en Verkeer vraagt dus geduld tijdens de werken. Na de herinrichting zal de situatie verbeteren

Eén omleiding 

De enige verkeersbeweging die tijdens de werken gedurende een korte periode niet meer mogelijk zal zijn, is de rechtsafslagbeweging van de ring naar de Blijde Inkomststraat. Die bestuurders zullen dan via een lokale omleiding omgeleid worden, zodat de automobilisten ook tijdens deze fase o.a. de parking Ladeuze nog enigszins vlot kunnen bereiken. 
 

meer weten?

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier