Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Tiensepoort

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

,

Weg

A19
R8

Wat en waarom?

Langer groen licht voor autoverkeer Tiensesteenweg   

Het Agentschap Wegen en Verkeer evalueerde de afgelopen maanden o.a. met drones de nieuwe verkeerssituatie aan de Tiensepoort. We stelden vast dat het fietsverkeer ondertussen wat vlotter verloopt dan kort na de herinrichting. Dat heeft waarschijnlijk met gewenning te maken.

Autobestuurders die regelmatig de Tiensesteenweg nemen, weten dat sinds de herinrichting van het kruispunt de wachttijden op die tak van de Tiensepoort significant langer zijn dan voor de herinrichting. Om de wachttijden voor die bestuurders korter te maken, zullen we de regeling aanpassen in het voorjaar van 2024. De 'groentijd' voor het autoverkeer op de Tiensesteenweg zal met zeven seconden verlengd worden. Net zoals bij voorgaande aanpassingen van de verkeerslichten, zal het agentschap ook nu de situatie na de aanpassingen samen met de politie en de stad monitoren. Zodra het agentschap een planning heeft voor deze aanpassingen, zal het een update plaatsen op deze webpagina. 

In de zomer van 2023 voerde Wegen en Verkeer al aanpassingen uit aan de verkeerslichten, toen we vaststelden dat voetgangers en fietsers, bijv. bij het oversteken van de Tiensesteenweg, nog in conflict kwamen met automobilisten die van de Diestsepoort en het station komen en links afslaan om richting Bierbeek te rijden. 

Veilig oversteken op druk kruispunt

Wegen en Verkeer pakte in 2023 de Tiensepoort aan. De doelstelling van het project was om het drukke kruispunt veiliger te maken voor voetgangers en fietsers.   

Wat is er veranderd?

 • Nieuwe lichtenregeling: de verkeerslichten op het kruispunt werden anders afgesteld. Met de nieuwe regeling worden conflicten tussen fietsers, voetgangers en auto’s zo goed als onmogelijk.
  • Er is een oversteekfase uit alle richtingen, waarbij het licht voor de fietsers en voetgangers op groen staat en het licht voor alle auto’s op rood.
  • Een andere oversteekfase geeft groen licht aan fietsers en voetgangers richting Geldenaaksevest, samen met het gemotoriseerd verkeer dat in dezelfde richting rijdt en op dat moment ook groen licht krijgt.
 • Twee by-passes geschrapt, een heraangelegd: als je vroeger met de wagen van de Parkpoort kwam en de Tiensesteenweg wou indraaien, dan nam je een rechtstreekse verbinding of een ‘by-pass’, waardoor je niet voor de lichten hoefde te wachten. De by-pass is geschrapt en als automobilist moet je nu voor de verkeerslichten wachten. Wegen en Verkeer schrapte ook de by-pass voor de bestuurders die vanuit de Tiensestraat komen en rechtsaf de Leuvense ring (richting Parkpoort) indraaien. De by-pass voor de bestuurders die van het station / het Provinciehuis komen en de Blijde Inkomststraat indraaien, bleef. Hij werd wel verhoogd aangelegd, zodat bestuurders meer alert worden voor de fietsers en voetgangers die deze by-pass kruisen. De fietsers die rechtdoor rijden hebben uiteraard ook voorrang op de auto’s die afslaan. 

 • De circulatie van het autoverkeer veranderde in de woonwijk gelegen tussen de Geldenaaksevest, Tiensesteenweg, Tivolistraat en Kerkhofdreef. Lees de brief die Wegen en Verkeer aan de bewoners bezorgde voor meer informatie daarover. 

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om het ontwerpplan volledig en groter te zien.

Naar maximaal conflictvrij

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) maakt per jaar zo’n 125 kruispunten maximaal conflictvrij. Bij elk kruispunt willen we naar een situatie waarbij voetgangers en fietsers niet kruisen met gemotoriseerd verkeer. Indien deze ‘conflicten’ niet vermeden kunnen worden, nemen we extra veiligheidsmaatregelen. Slimme lichten zorgen er ook voor dat men ‘nooit voor niets rood’ krijgt. Meer info via https://wegenenverkeer.be/actieplan-verkeerslichten.

Timing en impact?

Asfalteringswerken en openstelling Tiensepoort

 • 2 juli tot en met 7 juli - Asfalteringswerken voornamelijk overdag - plaatsen signalisatie, markeringen en slijpen van detectielussen kan ‘s avonds en ‘s nachts voor hinder zorgen.
 • week van 17 juli of week van 14 augustus na bouwverlof - Openstelling kruispunt

  (zie ook kader bij actuele hinder)

Afwisselend afsluiting gedeelte Leuvense binnenring en buitenring

Als voorbereiding en beveiliging naar de asfalteringswerken, worden er ‘s avonds en ‘s nachts ter hoogte van de Tiensepoort tijdelijk twee extra slagbomen geplaatst over de rijvakken van de Leuvense ring. Afhankelijk van de fasering van de werken overdag is dat de binnenring of buitenring. Enkel werfverkeer wordt dan doorgelaten indien nodig. Alle informatie over de verkeershinder is terug te vinden onder 'actuele hinder'

 

meer weten?

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier