Projectverloop
Projectverloop
Wat is er al gebeurd?
De herinrichting van de N253 is een project met een lange geschiedenis. In 2006 maakten we de eerste plannen. In 2022 startte het studiewerk opnieuw op.
Eerste plannen (2006-2008)
In 2006 werkten het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeenten eerste plannen uit voor de nieuwe N253. Die plannen blijven het uitgangspunt tot op vandaag.
Onteigeningen (2015)
Omdat er extra ruimte nodig is voor nieuwe fietspaden, moesten er heel wat woningen onteigend worden. In totaal kocht de Vlaamse overheid 30 woningen aan. In 2015 werden ze bijna allemaal afgebroken.
Nieuwe voetpaden (2022)
In afwachting van de herinrichting voerden Wegen en Verkeer en de gemeenten Huldenberg en Bertem kleinere ingrepen uit op de N253. In 2022 maakten we op verschillende locaties ruimte vrij voor nieuwe, veilige voetpaden. Die graafwerken moesten ook sowieso gebeuren voor de latere herinrichting. Meer info vindt u terug op deze webpagina.
Opstart nieuwe studie (2022)
In 2022 ging een nieuwe studie van start. We werken verder aan de plannen uit 2006, maar passen ze aan op basis van nieuwe richtlijnen. De eerste stap is een startnota. Daarin zetten we de belangrijkste principes van het project op papier en beschrijven we hoe we het de komende maanden gaan aanpakken.
En wat gebeurt er nu?
De komende maanden werken we vooral achter de schermen. We werken de plannen af en bereiden het project verder voor. Een startdatum voor de werken is er nog niet.
Aanpassen plannen (2023-2024)
Sinds de opmaak van de eerste plannen in 2006 zijn er veel nieuwe richtlijnen bijgekomen. De normen voor fietspaden, natuur en waterhuishouding zijn veranderd en er zijn nieuwe beperkingen op de hoeveelheid verharding. Op basis daarvan passen we de plannen aan.
Ontwerp (2023-2024)
We maken gedetailleerde grondplannen en dwarsprofielen. We kiezen de materialen.
Verdere onteigeningen (na 2024)
Waarschijnlijk zullen er nog stukjes voortuin onteigend moeten worden door de Vlaamse overheid. Om zeker te weten hoeveel plaats we nodig hebben, maken de landmeters eerst een onteigeningsplan op. Daarna neemt een afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid contact op met de betrokken eigenaars.
Omgevingsvergunning en aannemer (na 2024)
Voor de werken van start kunnen gaan, moeten we een omgevingsvergunning aanvragen. Tegelijkertijd stellen we een aannemer aan die de werken zal uitvoeren. Samen met hen bereiden we de werken voor en maken we een concrete planning.
De werken zelf (na 2024)
Een startdatum van de werken weten we vandaag nog niet. We weten wel dat de werken meerdere jaren zullen duren. We beperken de hinder zoveel mogelijk en communiceren uitgebreid naar alle betrokkenen.
Elk project doorloopt een vaste reeks administratieve stappen. Lees er alles over op deze webpagina.