Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting N253 in Huldenberg, Bertem en Leuven

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Weg

N253

Update 9/1/2024: omdat er in 2023 met de startnota een belangrijke stap werd gezet in de herinrichting van de N253, maakten we eind 2023 een brochure op met daarin een stand van zaken van het project en enkele belangrijke aspecten uit de startnota. Die brochure viel onlangs in de bus van de bewoners langs de N253. U kan de brochure ook digitaal raadplegen op het tabblad 'Documenten'. In het verlengde van de brochure maakten we ook enkele infopanelen op om de info op grote schaal te kunnen bekijken. Die worden tentoongesteld op de gemeentehuizen van Huldenberg en Bertem en kan u ook digitaal terugvinden onder 'Documenten'.

Wat en waarom?

Veilige infrastructuur voor fietsers en voetgangers

Het is geen geheim: de N253 is toe aan een grondige herinrichting. De afgelopen jaren hebben we het wegdek opgeknapt, maar de indeling van de weg moet beter. De gewestweg is heel druk en onveilig, veilig fietsen of wandelen is er niet mogelijk. Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeenten Huldenberg, Bertem en Leuven werken daarom al jaren aan een nieuw en veiliger ontwerp.

Het projectgebied loopt van de E40 tot net voorbij de dorpskern van Neerijse. Het is bijna 6 kilometer lang en doorkruist drie gemeenten: Huldenberg, Bertem en Leuven.

Klik op de afbeelding om te vergroten

Lees meer over de nieuwe N253 op de tabbladen 'Ontwerp' en 'Drie segmenten, drie typeprofielen'. 

Waar staan we nu?

Nieuwe studieopdracht sinds voorjaar 2022 

De herinrichting is een ingewikkeld project. De N253 is heel smal en bochtig. Voor brede fietsen voetpaden is er simpelweg niet genoeg plaats. Bovendien moet de Vlaamse overheid eerst woningen en delen van voortuinen onteigenen. Die procedures kosten tijd. We zijn al sinds 2006 aan het werk achter de schermen, maar op het terrein zelf is nog maar weinig veranderd. Sinds het voorjaar van 2022 is er opnieuw schot in de zaak gekomen. Zo paste een studiebureau de ontwerpplannen van enkele jaren geleden aan. En samen met alle partners hebben we de afgelopen maanden een startnota afgewerkt. Daarin staan de belangrijkste principes van het project en beschrijven we welke studies en onderzoeken nog moeten gebeuren. In een volgende stap gaan we verder met de opmaak van een gedetailleerd ontwerp. Wanneer de grote herinrichting van start gaat, is op dit moment nog niet geweten. 

Lees meer over de timing op het tabblad 'Projectverloop en -traject'.