Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg voetpaden en afgraven taluds op Sint-Jansbergsteenweg/Dorpsstraat/Nijvelsebaan

Aanleg voetpaden en afgraven taluds op Sint-Jansbergsteenweg/Dorpsstraat/Nijvelsebaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N253

UPDATE 02/9/2022: In april 2022 werd in een eerste fase de parking in Loonbeek recht tegenover de watermolen al heraangelegd. Vanaf mei werd het dubbelrichtingsfietspad in Bertem aangelegd dat de Kleine Broekstraat en de voetweg 20bis (de trage weg aan Glaswerken Moeys) nu met elkaar verbindt. Vanaf 12 september starten na de huis-aan-huis aansluitingen door De Watergroep de laatste aanpassingen voor de bocht aan de kerk in Loonbeek en het verbreden van de voetpaden. Meer info over deze laatste ingrepen staan op deze aparte webpagina.  

Wat en waarom?

Werken in bochten: afgraven van taluds en aanleggen van stukjes voetpad

In afwachting van een grote herinrichting van de N253 voert Wegen en Verkeer enkele ingrepen uit om de veiligheid voor voetgangers te verhogen. Fietsers zullen na de aanpassingen in de bochten ook beter zichtbaar zijn. Dankzij deze ingrepen zal de toekomstige herinrichting van de gewestweg N253 ook vlotter uitgevoerd kunnen worden. 

Langs de N253 wordt er op bepaalde plaatsen de schuine helling langs de weg (talud) afgegraven. Door het afgraven van die taluds kunnen voetgangers veiliger langs de Sint-Jansbergsteenweg wandelen. Daarnaast worden op verschillende plekken nieuwe voetpaden aangelegd. Op sommige plekken komt er een waterdoorlatende verharding, op andere plekken worden de voetpaden aangelegd in betonnen klinkers.

De aanleg van de voetpaden wordt gefinancierd door de gemeentebesturen van Bertem en Huldenberg, het afgraven van de taluds betaalt Wegen en Verkeer.

Wegen en Verkeer maakt van de gelegenheid gebruik om ook de parking in Loonbeek recht tegenover de watermolen in te richten.

N253 Bertem Huldenberg

Op veel plaatsen langs de N253 ligt geen voetpad of verkeert het in slechte staat. (c) Google Maps.

Timing en impact?

Werken in 2 fasen 

Fase 1 afgerond

Fase 1 duurde van oktober 2020 tot april 2022. Fase 2 ging van start in mei. Toen werd het dubbelrichtingsfietspad in Bertem aangelegd dat de Kleine Broekstraat en de voetweg 20bis (de trage weg aan Glaswerken Moeys) nu met elkaar verbindt. 

Fase 2 (mei tot eind oktober 2022) 

Tijdens deze fase zal Wegen en Verkeer op twee plaatsen in Bertem en op drie plaatsen in Huldenberg werken. De werken die al uitgevoerd zijn, staan aangeduid met een groen vinkje ✔️

  • 200 meter dubbelrichtingsfietspad in Bertem, in de zone 'Nijvelsebaan - Kleinebroekstraat - Begijnhof' om de Kleine Broekstraat en voetweg 20bis (trage weg aan Glaswerken Moeys) met elkaar te verbinden ✔️
  • talud in de zone 'Putstraat" in  Bertem ✔️
  • talud in de zone 'Langerodestraat' in Huldenberg ✔️
  • talud in de zone ''Langerodestraat - Vranckxstraat' in Huldenberg ✔️
  • heraanleg van de parking recht tegenover de Watermolen van Loonbeek (Huldenberg) ✔️
  • aanpassing bocht aan kerk Loonbeek en het verbreden van voetpaden (aparte webpagina - laatste werken vanaf 12 september 2022
  • herstellingswerken greppel en rijweg op de Sint-Jansbergsteenweg (N253) in Loonbeek (aparte webpagina - werken tussen 5 en 30 september 2022) ✔️

Zie hier voor de precieze ligging van de zones van de taluds. Op deze pagina vind je ook beelden van de werken die Wegen en Verkeer uitvoerde in Huldenberg: zo krijg je een idee van hoe de taluds aangepakt worden. 

N253 Bertem Huldenberg

De werken die in de loop van 2022 plaatsvinden. De werken in Huldenberg staan niet op dit plan. 

Vlaams herstelplan: ingrepen voor meer verkeersveiligheid

COVID-19 heeft de wereld en Vlaanderen hard getroffen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een herstelplan. Een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen. Van cultuur tot sport, van onderwijs tot de zorgsector en van technologie tot milieu.  De werken aan taluds, fietspaden en voetpaden in Bertem en Huldenberg worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd.