Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Herseltsesteenweg in Aarschot van net voorbij kruispunt Kerkstraat tot provinciegrens

Herinrichting Herseltsesteenweg in Aarschot van net voorbij kruispunt Kerkstraat tot provinciegrens

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N19

Wat en waarom?

Veilig fietsen langs de Herseltsesteenweg

Wegen en Verkeer plant de herinrichting van de Herseltsesteenweg (N19) in Aarschot, van tankstation Gabriëls tot aan de Kalsterloop, de grens met de provincie Antwerpen. De herinrichting is vooral nodig om de veiligheid voor fietsers en voetgangers te verbeteren. De gewestweg wordt veel gebruikt door leerlingen van nabijgelegen scholen Hoogvlieger en de Vrije Basisschool Ourodenberg. Hoewel er een snelheidsbeperking geldt van 50 km per uur, nodigt de weg sommige bestuurders toch uit om sneller te rijden. Daarom is het van belang de drukke gewestweg zo veilig mogelijk in te richten voor zachte weggebruikers

Er komen veilige fietspaden en oversteekplaatsen die voldoende ruimte moeten creëren voor fietsers en voetgangers. Daarnaast zorgen we voor de aanplanting van verschillende groenstructuren en voorzien we aangepaste verlichting. Het kruispunt met de Oude Mechelsebaan wordt ook volledig opnieuw ingericht. Onder andere een middenberm op de Herseltsesteenweg moet ervoor zorgen dat aan het kruispunt het aantal ongevallen met zachte weggebruikers drastisch vermindert.

Derde fase van herinrichting

In de twee vorige fases werd het stuk van de Herseltsesteenweg van het centrum tot voorbij de Kerkstraat aangepakt. Hier liggen al nieuwe fiets- en voetpaden, aangepaste bushaltes en veilige oversteekplaatsen. Tijdens de derde fase wordt het stuk verderop op een gelijkaardige manier heringericht. 

Meer info over de volledige herinrichting vind je terug via het tabblad ‘Context’.

Timing en impact?

Sloopwerken van start op 19 april 2022

Vanaf 19 april 2022 begonnen de voorbereidende werken op de Herseltsesteenweg met onder andere de sloop van twee huizen aan het kruispunt met de Oude Mechelsebaan. 

Riolerings- en wegenwerken vanaf 21 september 2022

De riolerings- en wegenwerken gingen van start op woensdag 21 september 2022 op het stuk weg tussen de Oude Mechelsebaan en de grens met Herselt. Begin 2023 startten ook de werken op het stuk tussen de Oude Mechelsebaan en de Kerkstraat.

Lees meer over de omleidingen tijdens de werken onder het tabblad Actuele hinder’.