Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Diestesteenweg / Staatsbaan / Leuvensesteenweg tussen Leuven en Tielt-Winge

Projectverloop

Projectverloop

Status

In Studie

Weg

N2

Stap 1: studiewerk 

Van 2019 tot 2023 deed een studiebureau in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer een grootschalige studie naar de herinrichting van de gewestweg Leuven - Diest (N2) tussen “de Kop van Kessel-Lo” (Leuven) en de stelplaats van De Lijn in Kraasbeek (Tielt-Winge).

Die studie leidde tot een aantal ontwerpprincipes voor de gemeenten Tielt-Winge, Lubbeek en Kessel-Lo.

In 2021 stelde het Agentschap Wegen en Verkeer de ontwerpprincipes van de N2-segmenten in Tielt-Winge en Lubbeek voor aan de bewoners. Dat gebeurde tijdens twee online infomomenten en via infoborden langs de weg. Bekijk de presentaties en de infoborden op de pagina ‘Documenten’.

Stap 2: voorontwerp

In een volgende fase zal het studiebureau een voorontwerp opmaken. Voor ze daarmee kunnen beginnen, moeten er opmetingen gebeuren en bijkomend onderzoek, bijvoorbeeld microsimulaties van kruispunten. Als het wegbeeld na deze oefeningen vastligt, moet ook het rioleringsontwerp nog opgemaakt worden. Dit bijkomend studiewerk zal nog enkele jaren in beslag nemen. 

Stap 3: uitvoeringsontwerp

Nadat het voorontwerp goedgekeurd is, wordt het voorontwerp verder uitgewerkt. Het studiebureau maakt een gedetailleerd grondplan, typedwarsprofielen, eventueel 3D-visualisaties, voorstellen voor de verlichting en de gebruikte materialen, … Dit wordt vastgelegd in een projectnota.

Nadat de projectnota goedgekeurd is, wordt er een uitvoeringsontwerp gemaakt waarmee een aannemer aan de slag kan.

Stap 4: omgevingsvergunning en start werken

Voor de werken kunnen starten moet het Agentschap Wegen en Verkeer een omgevingsvergunning aanvragen. In deze fase is een formeel inspraakmoment voorzien onder de vorm van een openbaar onderzoek. 

Eens de omgevingsvergunning is goedgekeurd, wordt een aannemer aangesteld en starten de werken op.

Lees op deze pagina meer over traject van studiebureau tot spadesteek.