Overslaan en naar de inhoud gaan

De Turnhoutsebaan Transformeert: studie voor heraanleg van de baan in Borgerhout

Denk mee

Denk mee

Status

In Studie

Provincie

Plaats

Weg

N12

Om tot een sterk en gedragen ontwerp voor de Turnhoutsebaan te komen, betrekken we alle geïnteresseerden en belanghebben tijdens het ontwerpproces. Via een cocreatietraject kunnen bewoners, handelaars en gebruikers van de Turnhoutsebaan hun kennis en ervaring delen en mee nadenken over oplossingen. Doorheen de studie koppelen we de ontwerpvoorstellen regelmatig terug, waarna ze aangepast en verfijnd worden.

De projectmijlpalen en het participatietraject op de tijdlijn! Hierop vindt u terug welke fases we doorlopen, hoe het participatietraject eruit ziet, en wanneer we terugkoppelmomenten voorzien. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Terugkoppelmoment werksessie(s) - september 2024

Op 25 september 2024 organiseerden we een terugkoppelmoment voor de deelnemers van de voorbije werksessies. We gingen dieper in op hoe het studiebureau aan de slag is gegaan met al hun input na werkbank- en atelier twee. Daarnaast werd besproken hoe en met welke bouwstenen het onderzoek verder zal verlopen. Lees meer op de pagina documenten.

Was u niet aanwezig op de eerste twee werkateliers, maar bent u wel geïnteresseerd om deel te nemen aan de volgende sessie? Laat dan via dit formulier uw gegevens achter. Een uitnodiging voor het derde atelier volgt dan binnenkort!

2de werkatelier en werkbank - juni 2024

Op 11 en 12 juni 2024 mochten we opnieuw heel wat buurtbewoners, handelaars, en gebruikers van de Turnhoutsebaan verwelkomen om mee na te denken over een nieuwe invulling voor de N12. Ook experten op lokaal, stedelijk en Vlaams niveau waren aanwezig.

In beide werksessies startte het studieteam met een presentatie over de doelstellingen en een terugblik op de voorbije periode. Vervolgens presenteerden ze zes ontwerpscenario’s aan de hand van dwarsprofielen en ruimtelijke concepten. De Turnhoutsebaan wordt op veel verschillende manieren gebruikt: door voetgangers, fietsers, openbaar vervoer, gemotoriseerd verkeer, enzovoort. Die krijgen graag allemaal hun eigen plekje op de baan. Maar binnen de beschikbare breedte van 21,5 meter is dat ruimtelijk helaas onmogelijk. Daarom kijken we naar mengvormen. Aan werktafels evalueerden de deelnemers het materiaal over de zes scenario’s. Ze bespraken de voor- en nadelen en ook verschillende ruimtelijke concepten werden besproken en toegepast op enkele specifieke locaties. Tot slot werden de conclusies uit elke groep gedeeld met elkaar.

Enkele sfeerbeelden van het 2de werkatelier en de 2de werkbank - 11 en 12 juni 2024

Het studieteam verwerkt momenteel alle feedback. Op basis daarvan kunnen ze het aantal ontwerpscenario’s verkleinen en de ruimtelijke concepten verder ontwikkelen. Het doel is om samen met de werkgroepen een voorkeursvariant naar voren te schuiven in de loop van het najaar.

1ste werkatelier en werkbank - december 2023

Op 7 en 8 december 2023 organiseerden we een eerste werkatelier en een werkbank. We lichtten het projectverloop toe en gingen dieper in op enkele uitgevoerde onderzoeken. U kan de presentaties en verslagen van beide sessies terugvinden onder 'Documenten'.

Wat is een werkatelier en wie denkt mee tijdens de werkbanken?

Heel wat mensen denken mee na over de herinrichting van de Turnhoutsebaan. Om het cocreatietraject zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, werken we in twee grote groepen: de werkateliers en de werkbanken. Geïnteresseerde buurtbewoners, handelaars en gebruikers van de baan komen samen tijdens de werkateliers. Experten op lokaal, stedelijk en Vlaams niveau verwelkomen we tijdens de werkbanken. Inhoudelijk is er geen verschil tussen de werksessies.

Start cocreatietraject tijdens Borgerrio en de Reuzenstoet

Tijdens familiefestival Borgerrio, op zaterdag 24 juni 2023, kwamen we een 1ste keer polshoogte nemen van wat er leeft in de straat en wat de bezorgdheden zijn. In het pand van vroegere ijzerwinkel ‘De Oude Pik’ verzamelden we meningen van bewoners, handelaars en weggebruikers op een interactieve manier én aan de hand van een grote maquette: waar liggen vandaag de pijnpunten, welke plekken zijn aantrekkelijk en welke plekken bieden potentieel? We stelden vragen op basis van vijf concrete thema’s: veilig verplaatsen, verblijven, handel en horeca, groen en klimaat en een aangename wijk. Deelnemers konden hun input vervolgens linken aan specifieke locaties in de projectzone. Tijdens de optocht van de Borgerhoutse Reuskens, op zaterdag 23 september 2023, deden we opnieuw een workshop. We konden op veel belangstelling rekenen! Met al die input ging het studieteam aan de slag om de eerste alternatieven te verkennen.

Enkele sfeerbeelden van de 1ste workshop - Borgerrio 24 juni 2023