Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg spitsstrook richting Leuven (Leuven-Noord)

Aanleg spitsstrook richting Leuven (Leuven-Noord)

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Weg

E314

Wat en waarom?

Vlotter verkeer naar Leuven

In 2021 kreeg de E314 tussen Wilsele en Aarschot een grondig onderhoud en legden we een spitsstrook aan richting Limburg. Toen werd de snelweg ook al klaargemaakt voor de komst van een spitsstrook in de richting van Leuven/Brussel. De weg zelf is al aangepast. Voor de spitsstrook in dienst genomen kan worden, moeten er nog elektronische borden ('rijstrooksignalisatie') opgehangen en markeringen geplaatst worden. Die laatste ingrepen zullen pas gebeuren nadat het milieu-effectenrapport (MER) goedgekeurd is. 

Richting Limburg ligt er al een spitsstrook. In de toekomst wordt er ook een aangelegd richting Brussel.

Waarom een spitsstrook?

De spitsstrook is een extra rijstrook aan de rechterkant van de snelweg. Op drukke momenten gaat de spitsstrook open en zorgt zo voor meer capaciteit. De dynamische borden boven de snelweg duiden aan wanneer een spitsstrook open is of niet. Lees meer op het tabblad ‘Hoe werkt een spitsstrook?’.

Dit project maakt deel uit van 'Leuven Noord' een reeks infrastructuurprojecten ten noorden van Leuven.

Waar staan we nu?

Opmaak milieueffectenrapport in 2023

Voor de spitsstrook helemaal afgewerkt kan worden, moet er eerst een milieueffectenrapport (Project MER) worden gemaakt. In de loop van 2023 stelt Wegen en Verkeer hiervoor een studiebureau aan. In het Project MER onderzoeken ze de impact van de spitsstrook op allerlei disciplines: van geluid en trillingen tot luchtkwaliteit. Zodra het Project MER is goedgekeurd, kan de spitsstrook afgewerkt en geopend worden. Volgens de huidige planning gebeurt dat in de tweede helft van 2023, maar zeker is die timing nog niet. Belangrijke veranderingen in de timing worden op deze webpagina gemeld.

Dynamische borden boven twee rijstroken in najaar 2022
In het najaar van 2022 plaatste een aannemer reeds de borden met dynamische rijstrooksignalisatie boven de twee rijstroken van de snelweg richting Brussel. Bij file wordt de snelheid op de borden geleidelijk verlaagd om te vermijden dat auto’s bruusk moeten remmen. Deze borden zullen eind 2022 operationeel zijn. Zodra het project-MER goedgekeurd is, zullen er ook zulke borden opgehangen worden boven de pechstrook, zodat die daarna als spitsstrook gebruikt kan worden. 

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier