Overslaan en naar de inhoud gaan

Londerzeel Zuid: oplossing voor kruispunt Kerkhofstraat en Londerzeelsesteenweg met A12

Londerzeel Zuid: oplossing voor kruispunt Kerkhofstraat en Londerzeelsesteenweg met A12

Algemeen Overzicht

Date

Status

In studie

Provincie

Vlaams-Brabant

Plaats

De A12 kruist ter hoogte van Londerzeel Zuid de Kerkhofstraat en de Londerzeelsesteenweg. Dat zorgt voor onveilige en chaotische situaties. Het Agentschap Wegen en Verkeer legt het kruispunt daarom opnieuw aan. Zo wordt het een veilig knooppunt voor fietsers, voetgangers, lokaal en doorgaand autoverkeer.

De werken aan dit kruispunt gaan ten vroegste van start eind 2021, begin 2022. Op www.londerzeelzuid.be vindt u meer informatie over dit project.

Een veilige oplossing voor het knooppunt Londerzeel Zuid

De verkeersveiligheid en de doorstroming voor het verkeer op de A12 zal door de herinrichting van het knooppunt sterk verbeteren. De A12 wordt aan het knooppunt over 800 meter ingesleufd en krijgt een apart op- en afrittencomplex. Er wordt een fiets- en voetgangersbrug aangelegd zodat fietsers en voetgangers veilig de A12 kunnen oversteken. Deze fiets- en wandelbrug wordt aangesloten op de fietssnelweg. Daarnaast komt er meer ruimte voor het openbaar vervoer door de aanleg van een tramtunnel voor de toekomstige sneltram tussen Willebroek en Brussel.

De projectzone omvat de aangeduide zone op de kaart. Niet enkel de weginfrastructuur wordt aangepakt. Binnen de werken wordt een fietssnelweg en een tramtunnel aangelegd.

Ingesleufde A12 met op- en afrittencomplex

De A12 wordt een niveau ingegraven zodat hij deels onder het grondoppervlak, ook wel het maaiveld genoemd komt te liggen. Dit noemen we ook insleuven.

Verkeer dat de A12 wil oprijden of verlaten, gebruikt het nieuwe op- en afrittencomplex dat boven het maaiveld komt te liggen. Deze brug is de verbinding voor het lokale verkeer tussen Londerzeel en Westorde. Hierdoor is er geen kruisend verkeer meer en kan het verkeer op de A12 vlotter en veiliger doorstromen.

Fiets- en voetgangersbrug

Er komt een aparte brug voor fietsers en voetgangers, zodat ze in alle veiligheid en comfort de A12 kunnen oversteken. De brug heeft een breedte van 4,5 meter zodat fietsers en voetgangers elkaar veilig kunnen kruisen. Het hellingspercentage van de brug bedraag 3,5% zodat iedereen vlot de brug kan oprijden.

Tramtunnel

Met de herinrichting van het knooppunt komt er meer ruimte voor het openbaar vervoer. Er wordt een tramtunnel gebouwd voor de toekomstige sneltram tussen Willebroek, Londerzeel en Brussel-Noord. De tramtunnel ter hoogte van Londerzeel Zuid heeft de vorm van een U-bak. Deze tunnel is ongeveer 700 meter lang en zal onder het op- en afrittencomplex lopen. De sneltram tussen Willebroek en Brussel maakt deel uit van het Brabantnet. Meer daarover vindt u op deze website.