Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Brusselsesteenweg Herent tussen op- en afritten E314 en kruispunt Terbankstraat

Herinrichting Brusselsesteenweg Herent tussen op- en afritten E314 en kruispunt Terbankstraat

Algemeen Overzicht

Status

In studie

Provincie

Vlaams-Brabant

Plaats

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant een grondige herinrichting van de Brusselsesteenweg (N2) in Herent, tussen het op- en afrittencomplex van de E314 en het kruispunt van de Brusselsesteenweg met de Terbankstraat. Door de vele handelszaken en bedrijven langs de gewestweg doen er zich in de huidige situatie veel gevaarlijke situaties voor, vooral voor fietsers. Een belangrijke doelstelling van het project is dan ook om de situatie voor de fietsers veiliger te maken. 

Stand van zaken 

In 2014 stelde Wegen en Verkeer een eerste concept voor voor de grote herinrichting. Volgens dat concept zouden er langs de bestaande weg in de beide rijrichtingen ventwegen aangelegd worden. Het grote voordeel van dat concept is dat de conflictlocaties voor fietsers (waar fietsers kruisen met gemotoriseerd verkeer) aanzienlijk zouden verminderen. Een lokaal handelscollectief stelde later een alternatief concept voor. In dit alternatief liggen er vrijliggende fietspaden langs de Brusselsesteenweg  en een vrije busbaan in het midden van de gewestweg, maar geen ventwegen. Er zijn echter nog geen knopen doorgehakt en het participatietraject met de handelaars van de Brusselsesteenweg ligt sinds juni 2017 stil. Er zijn momenteel ook nog geen kredieten gebudgetteerd voor de uitvoering van de herinrichting. Zodra daar verandering in komt, zal AWV dat melden op deze webpagina. 

N2 Herent

De huidige situatie: een brede rijweg zonder veilige fietspaden 

Enkele voordelen van het oorspronkelijke concept met ventwegen

Niet meer wildparkeren op of naast de Brusselsesteenweg: op dit moment gebeurt het vaak dat klanten of leveranciers zich op de middelste rijstrook of in de zijbermen parkeren. Dat is gevaarlijk omdat bestuurders in die situaties vaak gevaarlijke manoeuvres moeten uitvoeren en omdat de zichtbaarheid van de fietsers vermindert. Wilparkeren zou niet meer mogelijk zijn als de rijweg versmald wordt en er geen onderbenutte middenstrook meer zou liggen.  

Rotondes voor veilige keerbewegingen: het systeem van ventwegen zou ook een einde maken aan situaties waarbij wagens de Brusselsesteenweg kunnen oversteken om op hun bestemming te geraken. Wie in een winkel aan de overkant van de straat moet zijn, zou daar naartoe moeten rijden via een van de drie rotondes die aangelegd zouden worden. M.a.w. automobilisten en vrachtwagenchauffeurs zouden moeten omrijden, maar de verkeerssituatie zou veel veiliger worden. 

Meer veiligheid voor zwakke weggebruikers: voor de voetgangers en vooral voor de fietsers zou de Brusselsesteenweg een pak veiliger worden. In de huidige situatie zijn er ongeveer 60 conflictpunten waar fietsers en autoverkeer elkaar kruisen. Dankzij het ventwegensysteem wordt dit herleid naar 12, een daling van 80%. Fietsers zouden dan aparte fietspaden krijgen tussen de hoofdbaan en de parallelbanen, afgescheiden met lage struikjes.

Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016/ 66 57 50
Website