Londerzeel Zuid: een veilige oplossing voor kruispunt Kerkhofstraat/Londerzeelsesteenweg

Het kruispunt aan Londerzeel Zuid op de A12 wordt vanaf 2021 aangepakt. Op www.londerzeelzuid.be vindt u alle informatie over dit project.  

Een veilige oplossing voor het knooppunt Londerzeel Zuid

De verkeersveiligheid en de doorstroming voor het verkeer op de A12 zal door de herinrichting van het knooppunt sterk verbeteren. De A12 wordt aan het knooppunt over 800 meter ingesleufd en krijgt een apart op- en afrittencomplex. Fietsers en voetgangers krijgen een eigen brug zodat zij de A12 veilig kunnen oversteken. Deze fiets- en wandelbrug wordt aangesloten op de fietssnelweg. Daarnaast komt er meer ruimte voor het openbaar vervoer door de aanleg van een tramtunnel voor de toekomstige Sneltram tussen Willebroek en Brussel.

knooppunt a12 londerzeel zuid 

Ingesleufde A12 met op- en afrittencomplex

We graven de A12 een niveau in zodat hij deels onder het grondoppervlak (het "maaiveld") komt te liggen (m.a.w. hij wordt "ingesleufd"). 

Verkeer dat de A12 wil oprijden of verlaten, gebruikt het nieuwe op- en afrittencomplex dat boven het maaiveld komt te liggen. Deze brug vormt ook de verbinding voor het lokale verkeer tussen Londerzeel en Westrode. Hierdoor is er geen kruisend verkeer meer en kan het verkeer op de A12 vlotter en veiliger doorstromen.

Fietsers- en wandelbrug

Er komt een aparte brug voor fietsers en voetgangers, zodat ze in alle veiligheid en comfort de A12 kunnen oversteken. Fietsers rijden op de brug in een koker wat het veiligheidsgevoel ten goede komt. Daarnaast heeft ze een comfortabele breedte van 4,5 meter en laten de bochtstralen en de toegangshelling van ongeveer 3,5% toe om de brug vlot op te rijden.

Tramtunnel

Met de herinrichting van het knooppunt komt er meer ruimte voor het openbaar vervoer. Bij de aanleg bouwen we een tramtunnel voor de toekomstige Sneltram tussen Willebroek, Londerzeel en Brussel-Noord. De tramtunnel heeft de vorm van een U-bak, is ongeveer 700 meter lang en zal onder het op- en afrittencomplex lopen. De Sneltram tussen Willebroek en Brussel maakt deel uit van het Brabantnet.