Hakhoutbeheer langs T314/Herfstlaan in Brugge

Vanaf maandag 24 februari starten werken op het stuk grondoverschot langs de T314/Herfstlaan in Brugge in het kader van hakhoutbeheer. Het gaat om het bosje aan de Herfstlaan, achter de geluidsschermen van de N31 Expresweg. Deze werken zullen een week in beslag nemen.

 

Hoe gaan we te werk?
Langs de Herfstlaan en het fietspad T314 achter de geluidsschermen wordt een strook van 5 à 7 meter in hakhout gezet. Hakhoutbeheer is een eeuwenoude en alternatieve vorm van beheren van bomen en struiken. De bomen worden daarbij afgezaagd  tot zo’n tiental centimeter boven de grond om ze erna weer te laten uitgroeien tot een jonge, dichte en vitale zoom rond het bosje. Dit lijkt drastisch en heeft het uitzicht van een kaalkap maar dat is maar tijdelijk. In het voorjaar komen al nieuwe zaailingen en scheuten tevoorschijn uit de stompen. Binnen enkele jaren komt dit tot een gesloten rand. 
 
In het midden van het bosje, buiten de rand met hakhoutbeheer, blijven de waardevolle bomen (eik, esdoorn,...) behouden, om verder uit te groeien naar een bos met hooghout. In de open plaatsen met een beperkte sluiting, worden eiken bij geplant. 
Met deze werken creëren we dus een bosje van 1600 m² in hooghout met een rand in hakhout.
 
De werken zijn noodzakelijk voor de veiligheid van de weggebruikers van de Herfstlaan en de fietsers achter de geluidsschermen van de N31. Met de omvorming naar hakhout en hooghout met een kruid- en struiklaag, worden de natuurwaarden versterkt en de biodiversiteit gestimuleerd. Hakhoutbeheer wordt tussen november en maart uitgevoerd omdat bomen en struiken dan niet in het blad staan, de sapstroom langzamer verloopt (en de bomen dus minder kwetsbaar zijn) en de vogels niet broeden (het broedseizoen begint vanaf 15 maart). 

Hinder?
De hinder voor de Herfstlaan zal beperkt blijven. Fietsers op het fietspad T314 blijven doorgang behouden. Tenzij het weer de aannemer parten speelt, moet de klus in een week geklaard zijn.
 
Meer info over hakhoutbeheer: https://wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer