E314 Heusden-Zolder: laatste loodjes kanaalbrug

De werken aan de noordelijke kanaalbrug op de E314 in Heusden-Zolder verliepen tot hiertoe zeer moeizaam, maar de afgelopen maanden werd gestaag vooruitgang geboekt. De roofing en eerste asfaltlaag zijn bijna  klaar. De plaatsing van de laatste asfaltlagen, beveiligingsconstructies, wegmarkeringen en de afwerking van de brugvoegen zijn echter weersgevoelig. Daardoor blijft het moeilijk een exacte datum voor openstelling van de brug rijrichting Lummen te bepalen. Het Agentschap Wegen en Verkeer mikt nog steeds op de jaarwisseling om de brug te openen voor verkeer richting Lummen.

Nadat de noordelijke brug klaar is kan het verkeer zo snel mogelijk worden omgezet voor de rijriching Leuven. Veel zal echter afhangen van de weersomstandigheden. De moeizaam geplaatste roofing met onderliggende uitvullaag maakt de brug nu alleszins waterdicht. De plaatsing van de laatste asfaltlagen staat deze week op de planning. De meest kritieke factor is de aansluiting van de brugvoegen. Dat gebeurt met zeer weersgevoelige producten, maar er worden oplossingen gezocht om deze toch de komende periode te kunnen aanbrengen.
 
Op bruggen en viaducten bevinden zich doorgaans uitzettingsvoegen die de beweging van een brugconstructie opvangen en tegelijkertijd de waterdichtheid verzekeren. Door de permanente verkeersbelasting zijn deze voegen zeer gevoelig voor slijtage. 

Tweede brug 2020: bijsturingen werkwijze

Wanneer de noordelijke brug (rijrichting Lummen) opent voor verkeer, kan ook de verhoging van de zuidelijke brug (rijrichting Nederland) in het voorjaar 2020 starten. Deze zou dan tegen het jaareinde 2020 klaar moeten zijn. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met een aantal inzichten uit de vernieuwing van de eerste brug. De toestand van het brugdek wordt echter pas volledig duidelijk wanneer het oude wegdek is verwijderd. Vervolgens zal de aangewezen renovatiemethode worden bepaald. 
 
De tijdelijke stalen brug zal in deze tweede fase dienst blijven doen voor het verkeer richting Nederland.